Vi lever i svåra tider – men det finns hopp

Insändare 17 mars 2021 06:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I dessa svåra tider med covid-19 och följderna av viruset, med olika mutationer som verkar dyka upp med skrämmande uppfinningsrikedom, är det lätt att gripas av depression och tycka att det är svårt att leva i någorlunda harmoni med andra människor. Vi ska hålla avstånd, bära munskydd och stanna hemma – ja, vi ska undvika normala kontakter helt enkelt. En jobbig tid. 

Varför drabbas vi av detta? Kan det bero på hur vi lever? Är det en följd av miljöförstöring? Någon menar att det är ett straff för att vi inte tillräckligt har insett att naturen kan slå tillbaka, när vi inte tar hänsyn till den balans i miljön som är nödvändig. Vi vet att naturkatastrofer inträffat förut när balansen har rubbats. Ja, det kan nog finnas flera teorier om orsaker till epidemier, men visst spelar miljön en roll i vad som händer. Hoppet är väl att vi på allvar hjälps åt att påverka vår framtida planet. 

Det finns hopp. Att USA:s president Joe Biden har beslutat att återgå till Parisavtalet är ett hoppets tecken. Vad kan vi andra göra? Jo, om viljan finns går det att göra mycket. Ät nyttigt, lev sunt och rörligt samt inse att livet har mer att ge än bara det lekamliga. Andliga värden är viktiga för att få ett fullvärdigt liv och är mycket bra för vår totala hälsa. Livet är mer än kost och motion.

Ove Vikdahl, Skellefteå


Ämnen du kan följa
Läs mer!

Så kan årets alternativa julfirandet på Stadsmissionen se ut: ”Lite nervöst, med tanke på pandemin”

Insändare: Pandemirestriktioner: Själen betalar ett högt pris

Krönika

Norrans ledarredaktion: Behöver vi långfredag?