Vården: Högre löner och kompetenta chefer är lösningen

Ska primärvården drivas i offentlig eller privat regi, vilken vårdform är den bästa? I Sverige finns 510 privata skattefinansierade vårdcentraler, av dessa finns en i Lycksele och fyra i Umeå. Skellefteå saknar privata hälsocentraler.

Insändare 14 april 2021 18:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Många som arbetar inom offentlig primärvård har låg lön. En månadslön under 30 000 kronor kommer i framtiden att generera en usel pension. Av den anledningen slutade jag sjukgymnastarbetet efter 19 år vid Skelleftehamns vårdcentral. Jag började arbeta privat, trots att jag trivdes bra på den offentligt styrda arbetsplatsen.

För att skapa en god arbetsmiljö krävs att kompetenta personer är chefer. Chefens viktigaste uppgifter är att utveckla verksamheten och att stödja personalen, inte att förvalta processen. Att tilldelas ett chefsjobb efter en lång och trogen tjänst i ett vårdyrke, är inte en ovanlig företeelse inom regionen. Några passar till ledare, men många saknar förmågan att handha personal och att lösa konflikter. Jag håller med före detta statsminister Ingvar Carlsson som sa: "det mest centrala i processen är att utse rätt personer till ledare/chefer". Det är alltså ett organisatoriskt ansvar.

Så det avgörande i primärvården är kanske inte offentlig eller privat drift. Jag anser att den bästa lösningen för primärvården är att höja personalens låga löner och att tillsätta lämpliga chefer som skapar en bra arbetsmiljö för allas bästa.

Thomas Ottosson, Skellefteå


Ämnen du kan följa