Varför stödjer Centerpartiet tvångsäktenskap?

Fram tills den 22 juni finns chansen för Annie Lööfs parti att ändra sig och ta ansvar på riktigt – inte bara i teorin.

Sverige 20 juni 2021 10:50
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Att tvingas gifta sig mot sin vilja är kulturellt främmande och helt otänkbart för de allra flesta svenskar.

Tvångsäktenskap har dock blivit allt vanligare på senare år – även i Sverige. Unga människor pressas eller tvingas av sin familj att gifta sig med personer de kanske aldrig träffat, utländska landsmän som därigenom får rätt att komma hit.

För att skydda unga kvinnor och män från detta tvång finns det i EU-rätten en möjlighet att begränsa rätten till kärleksinvandring om parterna är yngre än 21 år. Man behöver alltså inte utgå från myndighetsåldern i Sverige.

Dessa extra år gör att man hinner bli mer självständig, mer oberoende och inte lika utsatt. Efter migrationskrisen 2015 infördes denna 21-årsregel i den tillfälliga migrationslagstiftningen i Sverige.

Migrationskommittén föreslog i september förra året att regeln skulle permanentas för att fortsatt skydda unga människor från tvångsäktenskap och annat hedersförtryck.

Men när den rödgröna regeringen sent omsider kom med sitt förslag till ny migrationslag var förslaget spårlöst försvunnet.

Regeringen vill alltså inte sätta stopp för tvångsäktenskap.

När oppositionen upptäckte detta tog Sverigedemokraterna, Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna ett initiativ för att rädda kvar den 21-årsregel som Migrationskommittén föreslog.

Vi vill se skarp lagstiftning så att ingen ska tvingas ingå ett äktenskap de inte själv valt.

Tyvärr utgör vi fyra partier endast en minoritet i riksdagen. Vi behöver stöd från minst ett parti till för att kunna fortsätta bekämpa hedersförtrycket, och det är här som det blir lite märkligt.

Centerpartiet har nämligen också föreslagit att Sverige ska ha en 21-årsregel, och säger att regeringen gjorde fel som kastade bort Migrationskommitténs förslag. Men samtidigt har de hittills vägrat att ställa sig bakom det skarpa lagförslag som utarbetats i riksdagen.

Fram tills den 22 juni finns chansen för Annie Lööfs parti att ändra sig och ta ansvar på riktigt, inte bara i teorin.

Så vad vill egentligen Centerpartiet?

Vill man stoppa tvångsäktenskap på riktigt, eller är det bara en läpparnas bekännelse?

Jonas Andersson (SD), riksdagsledamot (Västerbottens län)
Jennie Åfeldt (SD), riksdagsledamot (Skåne län)
Linda Strandberg, vice gruppledare för Sverigedemokraterna i Region Västerbotten

Ämnen du kan följa