Elprisområden – ändringen kan höja elpriset i norr

Insändare 2 november 2021 07:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det hettar till i diskussionen om elpriserna. Framför allt hörs klagoropen från södra Sverige där man tycker att elpriset är orättvist högt jämfört med norra Sverige. 2011 delades vårt land in i fyra elprisområden. Vi i Västerbotten tillhör område ett och till exempel Skåne tillhör område fyra. Syftet var att stimulera till ökad elproduktion nära där den förbrukas och därmed minska behovet av att transportera el långa sträckor.

Grundproblemet är att den mesta elen produceras i norr, medan den största konsumtionen är i söder där befolkningen är större. Flaskhalsar i kraftnätet gör att tillräcklig mängd el inte alltid kan överföras söderut, vilket ytterligare höjer priset där. Nu öppnar energiminister Anders Ygeman för att ändra elprisområdena så att elpriset ska bli mer rättvist fördelat. 

Med andra ord skulle vi i norr kunna få högre elpris än i dag trots att vi bygger tio gånger mer vindkraft än vad man gör i södra Sverige, där man är väldigt rädd att havsbaserad vindkraft ska störa havsutsikten. 

Nu blir det spännande att se hur valda politiker i norr agerar. 

Elkonsumenten 


 
 
 
 
 
 

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Örviken

Strömavbrott i Örviken – 80-tal berörda

”Export” av el från södra till norra Norrland – ”Elbehovet kommer minst att dubblas fram till 2040”