Anna Lundström Upplands Väsby

Skellefteå 1 juli 2020 05:00

Anna Lundström, Upplands Väsby, har avlidit i en ålder av 83 år.

Anna, föddes som Andersson 1936 i Skellefteå och växte upp med föräldrarna Linnea och Carl Andersson i Skelleftehamn, hon var äldst av tre systrar. Anna har sedan barnsben varit fysiskt aktiv och älskat friluftsliv. Hon var ung när hon träffade sin jakt- och fiskeintresserade make Olle och tillsammans med honom fick de två söner, Jan och Walter. Det unga paret flyttade till Bureå. Anna har varit målmedveten och med mycket energi, så trots att de hade två barn utbildade hon sig till hushållslärare genom studier i Umeå. Till sin hjälp hade hon Olle och svärföräldrarna Henry och Ebba. Detta i en tid då det inte var vanligt för en kvinna att studera med småbarn på hemmaplan, men hon klarade det galant.

Efter Annas genomförda utbildning flyttade den unga familjen till Härnösand, där Anna tjänstgjorde som hemkunskapslärare på Franzénskolan och Landgrensskolan. I linje med hennes engagemang för mat och nutrition höll hon även kurser för vuxna män, bland annat åt Sjöbefälsskolan. Under några år bodde familjen i Västra Brån, där de hade får, ankor, gäss och kalkoner. Men Anna blev änka vid Olles tidiga bortgång, då sönerna var unga vuxna. Vid denna vändpunkt i livet beslöt hon sig för att studera och ta en masterutbildning i nutrition vid Michigan State University.

Åter i Sverige flyttade hon till Drängsmark i Västerbotten och senare till Skellefteå. Anna var verksam bland annat vid Bolidenskolan. Förutom sitt engagemang i läraryrket, friluftsliv och skidåkning, fick hon upp intresset för golf och segling. När de efterlängtade barnbarnen kom reste hon ofta till såväl Upplands Väsby som Ohio, USA.

Vid sin pensionering 2002 flyttade Anna ner till Upplands Väsby för att komma närmare barnbarnen där, men också för att underlätta resorna till barnbarnen i USA. Hon uppskattade närheten till Stockholm och att ta del av kulturlivet. Anna var även under flera år engagerad i SPF Seniorerna Väsby och gladdes åt att bidra i deras olika insatser med förberedelser i olika idrottsevenemang. 

Efter några år mötte hon Gösta som blev en god vän och livskamrat som kommit att betyda mycket för henne. De senaste åren tillkom dock Alzheimer, men trots det var hon fysiskt aktiv och gjorde sina dagliga promenader enda fram till julveckan 2019. Anna drabbades av Covid-19 och avled den 17 mars på grund av den svaghet som sjukdomen medförde.

Barnen med familjer

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Fotboll

Morön tappar en spelare inför omstarten

Skellefteå

Lättar på restriktionerna – mer tid och fler besökare tillåts i livets slutskede

Fotboll

Tuff motståndare: ”Skulle kunna spela högre upp”

Skellefteå

Kerstin från Svarttjärn vann storvinst – överraskades hos frisören: "Inte klokt"

Skellefteå

Lager med explosiva ämnet finns även i Skellefteå

Visa fler