Rejält irriterad elev: Skolsköterskan är frånvarande

Insändare 25 september 2021 09:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag tycker att när man söker upp skolsköterskan finns hen många gånger inte på plats. Detta är ett stort problem då lärarna inte ens får ge ut smärtstillande till elever som har ont. 

Skolsköterskan måste ju finnas på plats hela skoldagarna då eleverna inte bara har ont i huvudet eller mår dåligt på exempelvis onsdagarna, man kan ha ont i huvudet på torsdagar också. Eller har jag fel?

Rejält irriterad elev

Svar direkt

Jag förstår att det kan vara frustrerande när man söker skolsköterskan och den inte finns på plats. Som du skriver kan till exempel huvudvärk uppstå vilken dag som helst. Vet man med sig att man ibland får huvudvärk är det helt okej att man i samråd med lärare (beroende på ålder) har med sig huvudvärkstablett.

Elevhälsan, som skolsköterskan är en del av, ska enligt skollagen främst arbeta hälsofrämjande och förbyggande och liksom alla andra i skolan bidra till elevernas lärande och måluppfyllelse. En av många uppgifter som skolsköterskorna har är att stärka elevers kunskap om egenvård, det vill säga vad man själv kan göra för att ta hand om sin kropp. Det kan handla om hur sömn, kost och motion kan förebygga till exempel huvudvärk.

Om skolsköterska finns på plats och inte är upptagen med främjande och förebyggande uppgifter kan den hjälpa till med enklare sjukvårdsinsatser, som att lägga om ett sår eller att lämna ut en huvudvärkstablett. Men det är inte skolsköterskans primära uppgift. Boka gärna en tid med skolsköterskan på din skola för att få hjälpa kring just dina funderingar och hur du på bästa sätt kan få hjälp att förebygga huvudvärk.

Lisa Högdahl, barn- och elevhälsochef, Skellefteå kommun


 
 
 
 
 
 

Ämnen du kan följa
Läs mer!

Insändare: Ovaccinerad personal – tänk om barnen hade dött

Premiär: Nu får barn covidsprutan i skolan • Ville, 13: ”Det här har jag väntat på länge”

Insändare: Vackra ord – men kulturhuset belastar skattebetalarna

Miljonbelopp till länets skolor – ska användas för att hantera pandemin • Lista: så mycket får din kommun

Ny utbildning i Skellefteå i höst • Egen erfarenhet blir en resurs: "Ger hopp om att det kan bli bättre."

Visa fler