Fredrik From, Skellefteå/Jokkmokk

Fredrik From, Skellefteå/Jokkmokk

Skellefteå kommun 20 augusti 2021 05:00

Vår son och min sambo Fredrik From avled hastigt i sin bostad i Jokkmokk fredag kväll den 11 juni 2021 med sambon vid sin sida.

Fredrik föddes i Skellefteå där han gick grundskola och gymnasium. Under skolåren var naturen, fisket och slalom hans stora intressen.

Efter gymnasiet flyttade Fredrik till Umeå för att utveckla sig och sitt naturintresse med att söka till jägmästarprogrammet vid SLU. Där träffade han studiekamraten Elin som blev hans sambo under hela studietiden och även under hans tid som forskare. Tillsammans gjorde dom några resor, den längsta till Australien och Nya Zeeland men helst av allt tillbringade de sin tid i skogen.

Obekymrat rörde sig Fredrik med sin hund bland höga tallar och milsvida åsar i inlandets skogar. Det är i skogen vi föreställer oss att Fredrik är nu – där han är i sitt rätta element. Antingen med en skogsbruksplan över den egna fastigheten, hundpejl eller bara promenerandes – funderande över livet och med frisk Mensträskluft i lungorna.

Efter avlagd examen inledde han forskarstudierna. Forskningen innebar många internationella resor till bland annat Ryssland, USA och Kanada. Under sin forskningstid blev han utvald att ingå i Life Taiga i Västerbotten. Life Taiga är ett projekt skapat för att värna om den biologiska mångfalden globalt.

Fredriks forskning avslutades med en doktorsavhandling om skogsgödsling – Long-Term Effects of Nitrogen (N) Additions on Boreal Forest (No 2016:89). Han promoverades till filosofie doktor vid Uppsala Universitets aula 2017. Tillsammans med Fredrik fick vi njuta av middag och underhållning på Uppsala slott – en oförglömlig upplevelse.

Efter avslutad forskning flyttade Fredrik till Jokkmokk för arbete hos Länsstyrelsen i Norrbotten. Där blev han också ansvarig för Naturvårdsbränningar i länet. Hans intresse för biologiskt mångfald medförde också att han ledde många projekt med myr- och ängesslåtter. Han har skapat instruktionsfilmer för dessa åtgärder åt eftervärlden.

I Jokkmokk träffade Fredrik en ny livskamrat, Maria-Therese. Dom cyklade och fjällvandrade när tid gavs bland annat till Muddus Nationalpark och en tur till Aktse och där bestiga Skierfeklippan i den norrbottniska fjällvärlden. Maria-Therese berättar att på hemvägen planerade de för nästa sommars fjällvandringar – tyvärr fick Fredrik aldrig uppleva någon mer fjälltur.

Förra vintern skaffade de ytterligare en hund, en jämthundstik, som jakthund. Fredrik såg fram emot en nytt jaktår 2021. Tyvärr även här ville ödet något annat så tiken får bli ett minne av en mycket snäll och omtänksam pojke som fick ett allt för kort liv.

Fredriks stora fritidsintresse förutom jakt och fiske var också odling av trädgårdsväxter.

Saknaden efter honom saknar ord. Vi klamrar oss fast vid dom oförglömliga minnen du gav oss under din korta tid här på jorden. 

Tack Fredrik.

Mamma, pappa och Maria-Therese

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa
Läs mer!

Dödsfall, Thomas Berggren

Dödsfall, Agneta Bjurman

Dödsfall, Anita Blom Brodin, Skellefteå

Dödsfall, Birgitta Larsson, Bureå

Dödsfall, Erling Avander, Skellefteå

Visa fler