Bristen på ambulanser i Skellefteå gör mig otrygg

Det har larmats ett flertal gånger om att vi har för få ambulanser i Skellefteå kommun. Flera incidenter har hänt och nu senast så var det ett dödsfall på grund av att ambulansen inte kom fram tillräckligt snabbt.

Insändare 26 september 2021 17:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Denna gång hade personalen påtvingad schemalagd rast, andra gånger har personalen varit på annat uppdrag i vår stora kommun.

Med all den utveckling som sker, fabriker, hus och vägar som byggs undrar man hur regionen tänker? Antalet farliga arbetsplatser som i dagsläget pågår i Skellefteå kan väl aldrig ha varit fler? Detta gör mig otrygg.

B

Svar direkt

Precis som det beskrivs i insändaren går utvecklingen i Skellefteå med rasande fart. Det är både roligt och utmanande. För att möta utvecklingen rustar regionen för att stärka sjukvården. Om- och tillbyggnaden av Skellefteå lasarett är ett tydligt bevis på detta. För en trygg hälso- och sjukvård är ambulansverksamheten en viktig pusselbit. Du ska känna dig trygg att ambulansen kommer när du behöver den, oavsett vart i länet du bor.

Region Västerbotten har avtal med SOS Alarm som har det övergripande ansvaret att upprätthålla en god tillgänglighet. Ambulanserna dirigeras gränslöst i länet med målet att Skellefteå ska ha en tillgänglig ambulansresurs inom tio minuter. Att det ibland uppstår situationer där alla resurser är upptagna är relativt ovanligt. När en sådan situation uppstår är det av stor vikt att det finns tydliga rutiner för hur dirigenten på SOS Alarm ska agera, vilket Region Västerbotten har.

Utöver ambulanserna har Region Västerbotten en välutbyggd IVPA-verksamhet (i väntan på ambulans) där utbildade deltids- och heltidsbrandmän kan åka ut vid tidskritiska uppdrag för att påbörja livräddande första hjälp.

Anna-Lena Danielsson (S), hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande, Region Västerbotten


 
 
 
 
 
 

Ämnen du kan följa
Läs mer!

Snart erbjuds gruppbehandlingar för våldsutövare igen: ”Hjälp att ändra sitt beteende”

Stod upp för rätten till en god och säker vård – hyllas med utmärkelse: ”Jättekul och hedrande”

Insändare: Dags att granska Region Västerbotten

Förbundsordförande (L) besviken över konflikthanteringen i partiet: ”Det är pajkastning”

Sjuksköterska i Skellefteå får tre års prövotid – kom till jobbet onykter vid upprepade tillfällen • Blåste 1,34 promille

Visa fler