”Gudfadern” – ett sätt att glorifiera brottslingar

Boliden 23 oktober 2020 18:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Läste i Norran, torsdag den 15 oktober, om det vidriga brott som skedde i Boliden där en man fick fingret avskuret. För dem som bor i Boliden är hela situationen allvarlig och vanligt folk vill inte gå ut på kvällen.

Rubrikerna som Norran valde, var att jämföra detta med den legendariska filmen ”Gudfadern”. Det är förmodligen var och var annans ligists önskedröm att bli jämförd med Marlon Brandos rollfigur som gudfadern. En film som setts av miljoner människor. Hur kan Norran lägga upp det så, att det ska bli status att kapa någons finger?

Aktionen är gjord av någon som förmodligen är desperat och tungt kriminellt belastad, som vill göra ett ”statement” eller få betalt för en skuld. Ge dem så lite publicitet det bara går, och uteslut glorifieringen.

Carmela

Svar direkt

Det är alltid en avvägning huruvida vi ska ge mycket eller lite publicitet åt en fråga. Risken att en gärningsperson kan uppleva det som statusfyllt att bli omnämnd får förstås anses finnas, men jag ser det inte som en anledning för oss att inte berätta om vad som sker. Situationen i Boliden är något som många har hört av sig om och vi har väldigt många läsare av den rapportering vi gör. 

Gudfadern-referensen rörde ett synnerligen grovt brott som tidigare inte förekommit i vårt område. Nyhetsvärdet är därmed stort. Citatet kom också från en person inom rättsväsendet som kommenterade händelseutvecklingen. Vi tyckte att det var relevant att lyfta just detta eftersom brottet var så anmärkningsvärt. 

Att tiga ihjäl problem är inte nyhetsmedias roll. Men jag bedömer inte heller att denna typ av publicering innebär en glorifiering av våld.

Helena Strömbro Ershag, redaktionschef och ansvarig utgivare, Norran


Ämnen du kan följa