Skattepengar ska inte gå till extremism

Det är beklämmande att Ozan Sen väljer att inte bemöta den skarpa kritik som forskarna och vi riktar mot Ibn Rushd.

Replik 21 oktober 2020 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik på Ozan Sens, distriktschef Ibn Rushd Norra, replik ”Vi vet att vi har mycket att bidra med”, publicerad i Norran och på norran.se torsdagen den 5 oktober 2020.

Det är beklämmande att läsa hur framstående forskare från Försvarshögskolan och Malmö universitet – som återkommande anlitas som experter, till exempel av Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSB) – utmålas som konspirationsmakare av Ozan Sen, en ledande företrädare för studieförbundet Ibn Rushd.

Bara det borde göra att kommuner och regioner drar öronen åt sig.

Det är lika beklämmande att Ozan Sen väljer att inte bemöta den skarpa kritik som forskarna och vi riktar mot Ibn Rushd.

De grova övertrampen, som har gjorts av Ibn Rushd, och de ideologiska kopplingarna till Muslimska brödraskapet viftas i debattsvaret bort som misstag, misstolkningar, felaktigheter eller ignoreras helt.

Att Ibn Rushd, sedan starten systematiskt har bjudit in talare, som till exempel är öppet antisemitiska, uttryckt hat mot homosexuella och uppmanat till jihad i Syrien, kan inte ursäktas med att studieförbundet är en ”ung organisation”.

Att göra mindre förändringar i stadgarna innebär heller inte att Ibn Rushd överger sina ideologiska och organisatoriska kopplingar till Muslimska brödraskapet.

Vår kritik mot Ibn Rushds extremistiska kopplingar och bristande respekt för grundläggande demokratiska värderingar kvarstår.

Vi noterar att det är en kritik som delas av allt fler kommunpolitiker runt om i landet, och att allt fler kommuner fryser eller drar in stödet till Ibn Rushd.

Skelleftebornas skattepengar ska inte gå till föreningar, organisationer eller studieförbund med extremistiska kopplingar och bristande demokratiska värderingar.

Därför föreslår vi att Skellefteå kommun ska skärpa sina riktlinjer för anslag till studieförbund och strypa alla bidrag till Ibn Rushd.


Ämnen du kan följa
Läs mer!

Glädje i AIK efter nya beskedet – så högt blir nya publiktaket i Skellefteå Kraft arena

Skellefteå

Trots flera orosanmälningar: EU-medborgare och hennes barn ”faller mellan stolarna” • Får varken stöd eller hjälp

TV: Här kan du se Folkhälsomyndighetens pressträff om coronaläget i efterhand: ”Viktigast att så många som möjligt vaccinerar sig”

Insändare: Skellefteåförslag – hur länge ska man behöva vänta?

Regionen bryter mot kommunallagen – betalar kommunala politiker • Lukrativt för kommunalråden – så mycket tjänar de på extraknäcken

Visa fler