Äventyra inte Västerbottens hörselvård

Låt oss därför vara tydliga: Vårdval är inte en bra lösning för Västerbotten, tvärtom

Debatt 5 augusti 2020 07:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nyligen föreslog Alliansen i Västerbotten att regionen ska införa vårdval vid utprovning av hörapparater, för att ”utveckla och förbättra sjukvården”.

Låt oss därför vara tydliga: Vårdval är inte en bra lösning för Västerbotten, tvärtom. Det skulle få allvarliga konsekvenser för länets drygt 40 000 hörselskadade.

Vetenskapliga undersökningar och erfarenheter från andra delar av landet visar att vårdval skulle leda till en markant försämring av vårdkvaliteten, minskad tillgång till utvidgad hörselrehabilitering, färre mottagningar – och högre vårdkostnader för regionen.

Så vill vi inte ha det här i Västerbotten.

Självklart är vi i Hörselskadades Riksförbund (HRF) positiva till reformer som ger hörselvård av god kvalitet, utan långa köer. Det är just därför vi säger nej till vårdval. Att slå sönder Västerbottens sammanhållna hörselvård löser inga problem – det skapar bara nya.

Ett varnande exempel är Östergötland, som tidigare hade toppbetyg i Nationellt kvalitetsregister för hörselrehabilitering. När vårdval infördes 2013 rasade Östergötlands resultat, medan grannlänet Kalmar län som hade samma hörapparatsortiment – behöll sin topplacering.

Siffrorna talar sitt tydliga språk: Vårdval sätter vårdkvaliteten på spel.

Ett positivt utvecklingssteg vore istället att Region Västerbotten ansluter sig till kvalitetsregistret för hörselrehabilitering, som gör vetenskapliga utvärderingar av hörapparatutprovningar. Där deltar 18 av landets 21 regioner – men inte Västerbotten.

Vi i HRF välkomnar en dialog om den livsviktiga hörselvården med såväl Alliansen som den styrande majoriteten. Vi delar gärna med oss av vår kunskap och pratar utveckling, så länge utgångspunkten är fakta och beprövad erfarenhet. Och så länge målet är hörselskadades bästa.


Ämnen du kan följa
Läs mer!

Hel skola i Västerbotten ska testas efter covidutbrott

Hårt tryck på tredje dosen i Norsjö och Malå: ”Vi är fortfarande uppbokade i flera veckor framåt”

Guide: Så gör du för att skaffa ett covidbevis – med eller utan e-legitimation

Smittan ökar i Västerbotten • Då öppnar vaccinationsmottagningen på Anderstorg • Nu kan du boka tid

Snart erbjuds gruppbehandlingar för våldsutövare igen: ”Hjälp att ändra sitt beteende”

Visa fler