Skellefteå kommun – vad är påsen gjord av?

Skellefteå 26 oktober 2020 18:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I nyhetssändningar rapporteras nu om det cancerframkallande ämnet PFAS, som verkar vara vida spritt. Det sägs bland annat finnas i matförpackningar av kartong, eftersom ämnet är vattenavvisande. 

Min tanke blir då genast; finns detta ämne i kommunens nya påsar för matavfall? De är ju vattenavvisande. Önskar ett svar.

Antibyråkrat

Svar direkt

Tillverkaren som Skellefteå kommun beställer papperspåsarna för matavfallet av tillsätter inte PFAS eller några andra perfluorerade ämnen till pappret. Pappret görs vattenavvisande för att inte vattendroppar ska tränga in i pappret och försvaga det. Den vattenavvisande förmågan i pappret fås av fettsyror och fett är ju som bekant hydrofobt, det vill säga blandar sig ogärna med vatten. 

Pappret är certifierat av ett oberoende institut och uppfyller kraven för papper i kontakt med livsmedel enligt listade krav av FDA (U.S. Food and Drug Administration) och tyska BfR (Bundesinstitute für Risikobewertung). Dessa krav ses som branschstandard. 

Produkter som innehåller perfluorerade ämnen, PFAS, är en viktig fråga för oss också. Så bra att du funderar och uppmärksammar frågan, det är säkerligen fler som funderar om det.

Agneta Lantto-Forsgren, verksamhetschef Avfall, Skellefteå kommun


Ämnen du kan följa
Läs mer!

Insändare: Dåligt för miljön när behållarna är överfulla

Höga arsenikhalter i jorden – då kan saneringen vara klar • Blir strandpromenad och friluftsområde

Insändare: Klimatet: "Krävs att våra politiker tar tuffa beslut"

Vill bygga nytt batterilager i hamnen – kommunens nota för investeringen

Nya rutiner vid trädfällning på allmän mark – böter eller polisanmälan för gärningspersoner

Visa fler