Vad har hänt med Kristdemokraterna?

Kristdemokraterna har förändrats menar insändarskribenten.

Kristdemokraterna har förändrats menar insändarskribenten.

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Insändare2020-08-12 18:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Oavsett var man än stod politiskt var nog den tidigare uppfattningen om Kristdemokraterna att de ville verka för de humana värdena. Och de tidigare partiledarna Alf Svensson och Hägglund har ändå haft en saklig och vänlig framtoning.

I dag är deras partiledaren den mest aggressiva i debatterna och benämner Kristdemokraterna som ett ”högerparti” och pratar nu bara med Moderaterna och Sverigedemokraterna, samt ställer sig på de inhumanas sida i flyktingfrågan.

Nu tillhör Kristdemokraterna de som vill försämra arbetsrätten och sänka skatten för de som är mest avlönade. Samtidigt talar de bara om att öka militära satsningar och aldrig om att verka för fred och diplomati. Detta trots att vi nu ser att hoten inte är militära mot Sverige utan helt mot civila som pandemier, bränder, stormar och verkningar av klimatförändringar.

Nu vill Kristdemokraterna dessutom ha mer kärnkraft som bygger på energi där avfallet både kan användas i bomber och kan stråla i tusentals år. Är detta Kristna värderingar? Borde inte ett Kristdemokratiskt parti, som det i Tyskland, hylla hållbara rena energier från solen och vinden?

Lokalt har vi aldrig sett att man har agerat för det norra länet, istället pratar man mer om en galen bro mellan Umeå och Vasa än om att vi ska få Norrbottniabanan. Vi ser aldrig heller att man agerar för Skellefteå lasarett, men man agerar ofta för det södra länets intressen.

Det är trist konstatera att det parti som kallar sig Kristdemokrater i Sverige främst försöker vinna väljare från höger i populistiska frågor.
Humanisten