UtsÀtt inte personer i riskgrupper för onödiga risker

Det Àr orovÀckande att regeringen kraftigt valt att begrÀnsa de grupper som kan omfattas av den förebyggande sjukpenningen.

Personer i riskgrupper ska inte behöva utsÀtta sig för onödiga risker.

Personer i riskgrupper ska inte behöva utsÀtta sig för onödiga risker.

Foto: Berit Roald/NTB scanpix/TT

Debatt2020-06-06 10:33
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

För en del innebÀr covid-19 en sÀrskild risk.

Det handlar exempelvis om personer med lungsjukdomar, de som har kraftigt nedsatt immunförsvar efter att ha besegrat cancern, eller de som genomgÄtt nÄgon form av transplantation.

En del av dem har kunnat jobba hemifrÄn, men lÄngt ifrÄn alla.

De som inte kunnat jobba hemifrÄn eller avskilt har tvingats gÄ till jobbet med livet som insats. Andra, som avstÄtt frÄn arbete, har tvingats ta sms-lÄn för att kunna betala hyran.

VÄra vÀlfÀrdssystem Àr inte anpassade för pandemier och behöver justeras för att kunna hantera den extraordinÀra situation som vi befinner oss i.

Moderaterna presenterade redan i mars ett förslag om ersÀttning till personer i riskgrupper och deras familjemedlemmar sÄ att de inte ska behöva utsÀtta sig för onödiga risker. En enig riksdag stÀllde sig bakom vÄrt förslag.

Efter lÄng tids vÀntan har regeringen till slut tagit fram ett förslag. Men reglerna planeras trÀda i kraft först den 1 juli. NÀstan tre mÄnader efter att riksdagen gav regeringen i uppdrag att Àndra regelverket.

Arbetet gÄr alldeles för lÄngsamt pÄ det rödgröna regeringskansliet.

Det Àr ocksÄ orovÀckande att regeringen kraftigt valt att begrÀnsa de grupper som kan omfattas av den förebyggande sjukpenningen. I det förslag som regeringen valt att gÄ fram med kommer exempelvis inga anhöriga till vuxna i riskgrupper att kunna fÄ ersÀttning. Detta trots att riksdagen uppmanat regeringen att utreda möjligheten till ersÀttning Àven för dessa.

Vi moderater kommer att fortsÀtta driva regeringen framför oss.

Ingen som tillhör en riskgrupp ska tvingas vÀlja mellan att klara sin ekonomi och att bli utsatt för sjukdom.