Annonssamarbete med Sveaskog

Jakt på Sveaskogs mark – rekreation och gemenskap

Gemenskap, rekreation och en känsla av rikedom när älgköttet ligger i frysen – behållningen med jakten är stor och viktig för Thomas Schäufele som är en av Sveaskogs 25 000 jägare.

"Sveaskog är en bra och enkel markägare att ha att göra med", säger Thomas Schäufele, en av Sveaskogs 25 000 jägare.

"Sveaskog är en bra och enkel markägare att ha att göra med", säger Thomas Schäufele, en av Sveaskogs 25 000 jägare.

Foto: Patrick Degerman

Native2020-09-25 13:17
Detta är ett annonssamarbete.

Läs mer om vad det innebär att jaga på Sveaskogs marker här

Den lilla jaktkojan har förvisso hjul, men den har stått stationerad på samma plats i 15 år. Här inne finns fyra våningssängar och ett gasolkök. Varje helg under hösten flyttar Thomas Schäufele in tillsammans med sina fem jaktkompisar och gemenskapen de har är något han värdesätter mycket. 

– Här äter vi middag, spelar tärning på kvällarna och pratar om vad vi ska göra nästa dag, säger han.

Jakten är viktig på flera sätt

I 40 år har höstarna vigts åt skogen och jakt för Thomas. Han var 14 år när han började jaga tillsammans med sin pappa och tre år senare sköt han sin första älg. Jakt och fiske är en stor och viktig del av många människors liv, identitet och vår gemensamma historia. 

Sedan trakthyggesbruken infördes har Sveriges älgstam vuxit, med en topp på 1980-talet. Idag är älgstammen en av världens tätaste. Sveaskogs viktigaste uppgift är att ta hand om skogen så att den kan fortsätta växa och fylla en viktig funktion i framtiden. Här är jakten det enskilt viktigaste verktyget för att minska skadorna på ungskog. 

Här hittar du mer information om Sveaskogs uppgift

Älgstam i balans

Jägarna på Sveaskogs marker har därför en viktig uppgift att hålla en älgstam i balans. För Thomas och många andra jägare innebär jakten även en möjlighet att återhämta sig och vara i nuet. 

– Det är rekreation. Telefonen lägger jag bort och har bara fokus på en sak och trots att jag är helt slut i kroppen efter att ha rört på mig en hel dag så känner jag att jag laddat batterierna när jag kommer hem. Förhoppningsvis har jag fått en älg med mig också.

Gemenskap och naturupplevelser

Jaktlaget jagar på Sveaskogs mark utanför Älvsbyn där de även arrenderar för att ha jaktkojan. Jakten ger gemenskap, naturupplevelser och såklart klimatsmart, utsökt kött på tallriken.

– Jag gick med i det här laget för 15 år sedan. De har jagat på samma mark sedan 80-talet, Sveaskog är en bra och enkel markägare att ha att göra med, säger Thomas Schäufele.

Kom i kontakt med jaktansvariga vid Sveaskog

Thomas Schäufele var 14 år när han började jaga tillsammans med sin pappa.
Thomas Schäufele var 14 år när han började jaga tillsammans med sin pappa.
Den här annonsen är producerad av en kommersiell skribent. Den är alltså inte skriven av någon av våra journalister på Norran.