Arbetslösheten fortsätter att minska i Norr- och Västerbotten

Arbetslösheten i Västerbottens län fortsätter att minska och är nu nere på 5,6 procent, vilket kan jämföras med 6,0 procent i september 2017. I Norrbottens län ligger arbetslösheten på 5,9 procent. Här handlar det om en minskning från 6,5 procent.

12 oktober 2018 07:56

Arbetslösheten i Västerbottens län minskade i september med 400 personer till närmare 7 500 personer jämfört med samma månad i fjol.

Trots den starka arbetsmarknaden i Västerbotten har en stor del av de arbetslösa svårt att få jobb. Över en tredjedel av de inskrivna vid Arbetsförmedlingen, 2 780, har varit utan jobb i över tolv månader. Av dem har 1 346 eller 18 procent varit utan arbete i mer än två år. Trots att det är en hög siffra är det dock lägre än riksgenomsnittets 22 procent.

– Den positiva utvecklingen till trots har vi också stora utmaningar, vissa grupper har fortfarande svårt att ta sig in på arbetsmarknaden. Till exempel nyanlända, personer med funktionsvariation som medför nedsatt arbetsförmåga och personer som saknar gymnasieutbildning, säger i ett pressmeddelande Agneta Tjernström, arbetsmarknadsanalytiker.

I september var närmare 7 400 personer inskrivna som arbetslösa i Norrbottens län. Det är 775 färre än för ett år sedan. Även andelen norrbottningar som varit utan arbete i tolv månader eller längre minskar med nio procent till 2 450 personer.

Arbetslösheten minskar i länets samtliga kommuner utom i Luleå där den är oförändrad jämfört med september 2017 och i Arjeplog där den ökar något.

– Trots en glädjande positiv utveckling är det fortsatt en stor utmaning för Arbetsförmedlingen att få fler matchningsbara då behovet av arbetskraft bland länets arbetsgivare ligger kvar på en hög nivå, berättar Daniel Nilsson, arbetsförmedlingschef i Luleå Boden och talesperson för Arbetsförmedlingen i Norrbottens län.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lars Westerlund

Ämnen du kan följa