Bristande hjälp när barn förs bort

Det blir allt vanligare att en förälder olovligen för bort sitt barn till andra länder. Och när det händer är hjälpen från svenska myndigheter för dålig, varnar många drabbade anhöriga. Bland annat får UD kritik.(TT)

14 februari 2014 13:50

Det blir allt vanligare att en förälder olovligen för bort sitt barn till andra länder. När det händer är hjälpen från svenska myndigheter för dålig, varnar många drabbade. Utrikesdepartementet (UD) som är centralmyndighet för barnbortföranden får kritik.

- UD är bara en administrerande enhet dit man lämnar en ansökan, sedan får man ingen annan hjälp från dem, säger Anna Frank från Saknade barns nätverk, som själv har en son som är kvarhållen utomlands.

I desperation vänder sig många till privata säkerhetsföretag i stället. Anhöriga till Matilda som fördes bort av sin mamma förra året har betalat ett par hundratusen för att ta hjälp av norska ABP World Group.

- Hade vi fått tillräcklig hjälp hade vi aldrig behövt anlita dem. Men svenska myndigheter kan inte göra någonting och därför känner man sig tvingad att göra mycket själv, säger farmor Annette Blomgren.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa