Förändrad kost ger friskare liv

När jag gick ner i vikt med lågkolhydratkost blev jag dessutom frisk.

18 september 2013 19:09

Replik på Stig Bengmarks (forskare Hon Visiting Professor Londons Universitet), Michael Sjöströms (forskningsledare Enheten för preventiv näringslära Karolinska Institutet, Huddinge) och Jonas Paulssons (initiativtagare Köttfri måndag) debattartikel ” Skatt på animaliskt fett behövs” publicerad på norran.se onsdagen den 28 augusti 2013.

Det pågår en kostdebatt i Sverige, framför allt på internet, i olika diskussionsforum och på bloggar. De viktigaste kontrahenterna är anhängare till det sedan 50 år fastcementerade officiella kostrådsparadigmet och användare av kostmetoden LCHF (Low carb high fat).

Det 50-åriga paradigmet baseras på en fantasi om att naturligt mättat fett är farligt. Man har trott att det höjer kolesterolvärdena och kläggar igen kärlen i hjärta och hjärna. Det finns emellertid inget som helst vetenskapligt stöd för att det skulle förhålla sig på det sättet.

De senaste decenniernas forskning visar i stället att det är kolhydraterna (socker och stärkelse) som höjer blodsockret och blodinsulinet, vilket inflammerar kärlen, artärerna och orsakar kärlförträngningar. Detta stämmer överens med att de flesta som får hjärtinfarkt, stroke och demens, är diabetiker eller har förstadium till diabetes – metabola syndromet – vilket främst karaktäriseras av insulinresistens, vilken höjer blodsockret och blodinsulinet.

Jag upptäckte att när jag gick ner i vikt med lågkolhydratkost och mera naturligt fett 2004 dessutom blev frisk från mina sjukdomar och krämpor: fibromyalgi, IBS, matstrupskatarr, magkatarr, irritabel blåsa, utmattning och sömnsvårigheter.

Eftersom dessa diagnoser var så vanliga hos mina patienter förstod jag att denna kostmetod även kunde hjälpa många av dem. Därför gick jag ut offentligt med mitt kostprogram och rekommenderade de som hade problem med övervikt, diabetes och många andra krämpor och sjukdomar, att prova min metod. Så småningom lanserade jag begreppet LCHF, vilket står för mindre kolhydrater, mera naturligt fett, och undvikande av livsmedelsindustrins alla konstgjorda tillsatser och processade produkter. LCHF har sedan dess spridit sig som en gräsbrand, och det beror allra mest på att metoden fungerar i verkligheten.

Jag förespråkar inte att vi ska äta mera protein: som kött, fisk, ost och ägg, än vi gjorde tidigare. Vi ska inte äta mera av det än vi behöver för vårt näringsbehov. Vi ska inte heller äta mera fett än vi behöver för vårt behov av näring och energi, vilket ändå är mera än när vi var skrämda för naturligt mättat fett. Kolhydrater ska vi däremot försöka att minimera. Särskilt sockret är till skada för våra kroppar och bör uteslutas så mycket det går.

Annika Dahlqvistläkare och författare

Källor: Ralf Sundberg ”Forskningsfusket: så blir du lurad av kost- och läkemedelsindustrin”, Gary Taube ”Good Calories, Bad Calories”, Jeff Volek/Stephen Phinneys ”The Art and Science of Low Carb Living”.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa