Tysta inte ideologidebatten

För modet att gå emot strömmen förtjänar Ankersjö och idéprogramgruppen en eloge.

5 februari 2013 07:42

”Jag är inte för månggifte, jag vill inte slopa arvsrätten, jag vill inte slopa skolplikten, jag är inte nyliberal.” Så inledde Annie Lööf sitt tal på Centerpartiets kommundagar i helgen. Nog för att en partiledare bör klargöra var hon står politiskt, men härmed har det uppmärksammade idéprogrammet sågats långt innan det är färdigdiskuterat. Vilket är synd.

Klyftan mellan pragmatiska centerpolitiker på landet och visionärer i Stockholms innerstad har märks i flera år. Att Centerpartiet är ett folkrörelseparti – till skillnad mot mer toppstyrda partier – märks också. Förmodligen spelar även avsändaren in; när andra partier med liberala inslag kommer undan med principiella ställningstaganden för fri rörlighet, blir det ramaskri i det här fallet.

Kritiken har haglat från alla håll. I programmet fanns idéer som hade ”gjort sig bättre i ungdomsförbundsdebatter än på idémarknaden”, skriver exempelvis den borgerliga tidskriften Neos chefredaktör Paulina Neuding (Nr 1 2013). Och när jag nyligen deltog i en TV-panel upprepade Dalademokratens Göran Greider de nyliberala attributen om Annie Lööf så många gånger att jag tappade räkningen.

Efter partiets event i helgen bjöd Centerpartiet i Västerbotten in till pressträff under gårdagen för att ge sina synpunkter på idéprogrammet. De säger sig vilja tydliggöra att de står för att ”varmt, grönt och socialliberalt Centerparti”, som det står i utskicket. Fullt förståeligt, personligen saknade jag den socialliberala dimensionen i framför allt idéprogrammets ifrågasättande av skolplikten.

Det är ofta bra att principer sätts åt sidan och sågas – men också att tankar tillåts. Ledarskribenter och tyckare efterlyser gärna idédebatt i svensk politik, åtminstone i teorin. Per Ankersjö, som leder Centerpartiets idéprogramsgrupp, stack redan för några år sedan ut i Stockholmspolitiken. Han uttryckte en motsatt hållning än konservativa not-in-my-backyard-debattörer, som velat bevara ett område (Slussen) i akut behov att nya spadtag. De bjöd in politiker till diskussion – förutom just denne Centerpartist som ”tyckte fel”.

I dag ser man desto fler som intagit Ankersjös hållning i den frågan. Nu menar jag inte att svenska folket om några år kommer applådera månggifte och fri invandring. Centerpartiet kan lika gärna åka ur riksdagen nästa val. Men för modet att gå emot strömmen förtjänar Ankersjö och idéprogramgruppen en eloge.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa