Vill ha omröstning om bro

Två intressegrupper har inlett ett samarbete kring Centrumbron.

8 januari 2013 23:00

Skelleftea.nu och 
Intressegruppen 
Centrumbron har smyg­startat lite, men nu har de inlett ett samarbete och det kommer att märkas.

Skelleftea.nu är ett partipolitiskt obundet nätverk som startades för ungefär ett år sedan av några samhällsengagerade Skelleftebor med olika kompetens och bakgrund.

– Vi hoppas kunna bidra till att idéer för att utveckla Skellefteå kan bli genomförda. Vi vill vara med och påverka vår och kommande generationers framtid, berättar Andreas Philipsson, 34, som till vardags arbetar som direktor på Svenska soldathemsförbundet.

Nu har de hittat den första spännande verksamheten som de valt att satsa på. I oktober 2012 startade åtta personer den partipolitiskt obundna Intressegruppen Centrumbron för att lyfta frågan med den politiskt beslutade Centrumbron som ska byggas.

– Vår målsättning med gruppen är att alla ska få tillgång till den information som finns och därmed möjlighet att ta ställning i brofrågan, berättar Lina Barrebo, 33, miljösamordnare på Boliden.

Folkomröstning

Gruppen har studerat beslutsunderlaget och anser att det saknas mycket fakta och en ordentlig miljökonsekvensbeskrivning i brofrågan. I månadsskiftet mot februari tänker de starta en namninsamling med målet att få minst tio procent av alla folkbokförda och röstberättigade att skriva på. Då är det inte otänkbart att det vid nästa val kan bli en folkomröstning om bron ska byggas eller inte. Något som Skelleftea.nu stödjer.

– Oavsett utslaget i brofrågan tror vi att själva processen med en folkomröstning leder till en ökad känsla av delaktighet och en vitalisering av demokratin, säger Andreas Philipsson.

– Ja, och få människor engagerade i frågor även mellan valen, avslutar Lina Barrebo.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa