Vem tar platsen bredvid Albin Ekdal?

Albin Ekdal och..? Ja, vem kompletterar på landslagets centrala mittfält i VM-kvalet mot Vitryssland? Statistiken säger Oscar Hiljemark. Senaste intrycket säger Jakob Johansson. Den som vill ha erfarenhet säger Sebastian Larsson.

Vad förbundskaptenen Janne Andersson tycker, tänker och slutligen meddelar spelarna får vi inte veta förrän kort före avspark på lördag. Han kanske redan har bestämt sig, även om det är emot hans läggning att ta tidiga beslut när han ändå kan vänta in i det sista.

En frisk och hel Ekdal får ses som given, trots att han emellanåt placeras som mittback hemma i Hamburger SV i Bundesligas bottenstrid.

Hiljemark har flest minuter

Hiljemark har startat i tre av de fyra VM-kvalmatcherna hittills och hoppade in för Ekdal i den fjärde, tunga 1-2-förlusten på Stade de France i november. Men historiskt flest minuter på planen under Janne Andersson är ingen garanti för att Hiljemark inleder årets kvalmarsch där slutmålet är minst playoff.

Anderssons vågade och lyckade val i Paris – att ta med Jakob Johansson för första gången i en kvaltrupp och låta honom spela direkt mot Frankrike – kan tala för att förbundskaptenen håller fast vid samma manskap i lagets maskinrum och inte ändrar mer än nödvändigt.

Något Johansson inte invänder emot.

– Det här är den andra samlingen jag är med och man har väl en smula mer erfarenhet, kanske. Frankrike senast var en god erfarenhet och det är med en god känsla jag kommer hit. Formmässigt står jag mig bra. De senaste månaderna har det fungerat bättre både för mig och för laget än i höstas då det var lite upp och ned.

Fick blodad tand

– Man fick blodad tand senast så jag kommer hit i hopp om att få spela. Det gör man alltid, men konkurrensen är hård och den här matchen kommer säkert att se annorlunda ut. Det är saker som spelar in kring vilka som kommer att få spela. Men jag tror inte att jag har försämrat mina chanser och det är ett gott tecken att jag är med igen, säger Johansson.

Åter i landslaget efter knäoperationen är Sebastian Larsson fast besluten att visa Andersson att han har vad som krävs för att gå in i startelvan – och gärna på platsen bredvid Ekdal. Under sin långa landslagskarriär har Larsson så gott som uteslutande spelat till höger på mittfältet om han inte fått vikariera som högerback, men i klubblaget (Sunderland) har han numera en mer central roll.

– Det är en position jag känner mig bekväm i och jag skulle gärna spela där här också, säger Larsson.

Mer från Sport

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen