Uträknat Tre Kronor vände och vann

Vid 0-3 mot Tjeckien verkade Tre Kronor uträknat. Men tre svenska mål på 74 sekunder inledde en mäktig vändning som slutade med en 6-4-seger. Det här känns som något man ska försöka komma ihåg, säger tvåmålsskytten Patrik Hersley.

2014-12-18 22:03

Det blev en märklig hockeymatch mellan Tjeckien och Tre Kronor när Channel One Cup inleddes i Prag på torsdagskvällen.

En bit in i andra perioden tog förbundskapten Pär Mårts timeout. Tjeckien ledde då med 3-0 efter att ett slappt svenskt försvar bland annat hade bjudit på två kontringsmål.

Absolut ingenting tydde på att Tre Kronor skulle resa sig.

Tre snabba Men med drygt halva matchen spelad kom en osannolik blågul urladdning i en närapå fullsatt O2 Arena.

Patrik Hersley inledde med att klippa in ett slagskott efter 10.17.

Novosibirisk-backen stannade kvar på isen och bara 16 sekunder senare bröt han beslutsamt in framför mål och vräkte in en ny reducering.

- Vid 0-3 tänkte jag att vi har släppt in för många billiga mål. Men ofta är det så, att får man in ett mål så blir det lite skakigt på andra sidan. De får kanske en liten chock när det blev två mål så snabbt, och då börjar de tänka lite, säger Hersley.

Chocken för tjeckerna var inte över.

Kort därefter fick Tre Kronor möjlighet att spela i numerärt överläge. Nytt backskott, nytt mål - Johan Franssons 3-3 kom efter 11.31.

Matchstraff Då kom en femminuters utvisning och matchstraff på Daniel Rahimi efter en huvudtackling. Ett felaktigt domslut, menade förbundskapten Mårts efteråt. Hur som helst ledde Rahimis tackling till heta känslor och en hel del gruff, och när spelet väl drog i gång igen dröjde det bara fyra sekunder innan Ondrej Nemec dunkade in 4-3 bakom Anders Nilsson.

Tre Kronor var inte uträknat nu heller. Jokerit-liraren Linus Omark - tillbaka i landslaget för första gången på drygt ett och ett halvt år - stod för sin tredje assist när han låg bakom Johan Franssons 4-4 i början av slutperioden.

Drygt fem minuter från slutet satte Mattias Janmark-Nylén 5-4, och kort därefter utökade debutanten Andreas Johnson ledningen.

"Inte så tokigt" - Det här var väl inte så tokigt. Det är starkt att komma tillbaka två gånger. När vi får vårt första mål så blir det någon ändring hos oss allihop, säger Mårts.

Inte minst Patrik Hersley fick beröm av Mårts. Och då inte bara för de två målen som satte igång vändningen.

- Det är stor skillnad på honom i år och förra året. Det känns som att han har fått möta folk (i KHL) som har högre fart, han klarar av det bättre.

På fredagen reser Tre Kronor - som i och med segern är fortsatt obesegrat den här säsongen - till Sotji. Där fortsätter Channel One Cup i helgen med matcher mot Ryssland och Finland.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!