Svensk seger i Prix d'Amerique

Timo Nurmos bjuder på ett rejält glädjeskutt efter segern i Prix d'Amerique. Foto: Kanal 75
Readly Express och Björn Goop vinner Prix d'Amerique 2018.

I över ett år har Timo Nurmos siktat på Prix d'Amérique med sin stjärna Readly Express. På söndagen stod han som segrare i världens största travlopp. Glädjen var total när Nurmos kramade om Björn Goop som körde ett perfekt lopp. Det blev även svenskt på tredje plats genom Propulsion med Örjan Kihlström i sulkyn.

Att sätta upp stora mål är något som travtränare Timo Nurmos gillar. När Readly Express vann Travderbyt för snart två år sedan sade han: ”Nu siktar vi mot Prix d’Amérique 2018”.

Resan fram dit har gått som på räls. Readly Express har radat upp segrar och han var i superform inför loppet. Björn Goop, som klarar Vincennes-banan bättre än de flesta, var anlitad för uppgiften och skötte sig strålande.
Readly Express fick en bra inledning när äntligen starten kom i väg efter flera omstarter. Goop hittade andrapar utvändigt och han hade hemmahoppet Bold Eagle i rygg.

– Det var en fin position men samtidigt hade jag Bold Eagle i rygg och var förstås rädd för hans speed. Inne på upploppet var han förbi oss men min häst kämpade enormt och tog tillbaka kommandot. Det var förstås en otrolig känsla när vi passerade mållinjen, säger Goop.

Timo Nurmos har aldrig varit gladare. Han kom springande på upploppet med armarna i skyn, hoppade upp och ner och skrattade hela tiden. Det gillade publiken på Vincennes-banan i Paris.
Ett par tusen svenska travfans var också på plats och hyllade den populära vinnaren.

– Nu är jag lugn igen, sade han en halvtimme efter storsegern. Men du såg väl hur jag dansade efter segern. Jag var bara så otroligt lycklig. Hela planeringen fram till loppet i dag har fungerat perfekt. Hästen har tränat fint hela tiden och han har trivts fint ute på Björn Goops gård i Normandie där han stått uppstallad i en dryg månad, sade Nurmos.

TT: Är den här segern din största i karriären?

– Kriteriesegern i höstas med Villiam var också väldigt stor och den var lite mer känslosam. Men att vinna Prix d’Amérique är ju helt otroligt.

Ägaren Rolf Andersson var på plats – iklädd den klassiska gula kavajen som han fick efter derbysegern med Readly Express 2016.

– Jag trodde ju aldrig att jag ens skulle få en starthäst på Vincennes. Nu står man här som vinnare i Prix d’Amérique. Hästen är enorm, han ger sig aldrig. Bold Eagle var förbi ett tag men på mållinjen var Readly först. En stor dag för svensk travsport med Propulsion på tredjeplats, sade Andersson.

Örjan Kihlström hade blandade känslor efter tredjeplatsen med Propulsion. Han körde till spets i nedförsbacken efter cirka 900 meter. Men släppte senare till Bird Park som tryckte på hårt utvändigt.

– Jag ville gärna sitta i spets men inte till vilket pris som helst, därför släppte jag. Vi fick luckan på upploppet och han avslutade bra men det var för sent mot sådana bra hästar som Readly Express och Bold Eagle. Hästen var jättebra men det stämde inte till hundra procent och det måste det göra för att vinna Prix d’Amérique, kommenterade Örjan Kihlström.

Timo Nurmos har satt upp nya mål för Readly Express – Elitloppet på Solvalla sista helgen i maj.
Dessförinnan kommer han – troligen – att starta i Prix de France på Vincennes om två veckor. Därefter sprinterloppet (1 609 m) Criterium de Vitesse i Cagnes-sur-Mer på Franska Rivieran.

Readly Express vann Prix d’Amerique på tangerade löpningsrekordet 1.11,2/2 700 meter.

(TT).

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Sport

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen