Utter har hittat en ny vinnare

Skaane Jo med kusken Peter Wikström och tränarsambon Mats Utter.

Kallbloden fixade tre hemmasegrar vid årets säsongpremiär på Skelleftetravet – och för hästhandlaren Mats Utter blev det tredje raka debutsegern med ett kallblod som han köpt från Norge. Åttaårige Skaane Jo vann i första starten i sin nya regi efter att ha avgjort via open stretch då ledande favoriten Storvinna galopperade i slutstriden.

Känslan var att Skaane Jo hade vunnit även om Jens Erikssons Storvinna inte galopperat kort före mål. Den uppfattningen hade också segerkusken Peter Wikström.

– Jens häst sjabblade med travet över upploppet och tappade en del fart. Men det kändes som att vi hade hunnit dit ändå, säger Peter.

Initialt tog Skaane Jo ledningen, men i första sväng valde Peter att släppa till Storvinna.

– Jag hade inte bestämt någon taktik på förhand, men det blev tacksamt att släppa till just Storvinna då jag vet att hon håller bra tempo i ledningen, säger Peter Wikström.

Tilläggshästarna kom aldrig farligt nära utan över upploppet blev det en duell mellan Storvinna och Skaane Jo.

– Min häst svarade bra på pisken. Däremot ryckte jag aldrig propparna, då jag kört galopp på upploppet med honom i provlopp tidigare. Så det fanns en del krafter kvar i mål, säger Peter Wikström.

”Haft tur”

Mats Utter och Susanna Grahn har tidigare köpt Art Nattfari och Loke Faks, som även dessa började med seger i sin ny regi.

– Jag har haft tur och fått tag i fina hästar som haft huvudet kvar, säger Mats Utter.

Hur hittade du Skaane Jo?

– Jag har skaffat sig med lite kontakter i Norge och sent i höstas ringde Hans Christian Holm och tipsade mig att köpa den här hästen. Som treåring tillhörde han de mest lovande i Norge, men på senare år har han tappat viljan och när han kom till oss var han ärligt talat både mager och eländig.

Hur hög var prislappen?

– Han kostade 35 000 kronor.

Vad hade du för förhoppningar på förhand idag?

– Jag var väldigt spänd på att få se honom tävla idag då jag inte visste om han var fågel eller fisk, men han fick nu ett bra lopp och det löste sig på bästa sätt.

– Vi har jobbat mycket med att få upp humöret på honom och han har sett fin ut i tre-fyra provlopp.

Enligt Utter är Skaane Jo allra bäst i disciplinen monté.

– Han har faktiskt ett kanonlopp i monté på Färjestad den 14 april, så vi får överväga om vi ska åka dit. Samtidigt är det sulky som vi vill hålla på med.

Nya växlar

Leif Eriksson vann med sin träningshäst Stjärvin Linn som kom till ledningen trots spår åtta bakom startvingen.

– Stjärnvin Linn har hittat nya växlar. Sedan mår han bra och har en grym form dagen, säger Leif.

Ove A Lindqvist sände Oddsy till ledningen i ett tidigt skede i årsdebuten. Ove Erikssons häst var sedan överlägsen till slut då han vann med sju längder.

Jens Eriksson avrundade tävlingsdagen med att sätta dit Flirtin Fancy, som gjorde första starten sedan 2014. Flirtin Fancy inledde karriärs med seger hos Timo Nurmos på Solvalla, men där blev det bara sex starter innan hästen flyttades till Svante Båth. Sedan november 2015 har ägaren Christer E Larsson tränat hästen själv.

 

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Sport

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen