Ord för ord – så står det i brevet

I ett brev undertecknat med signeringen ”87 personer med erfarenhet från Soo Shim taekwondo” riktas skarp kritik mot Soo Shim. Här kan du läsa hela brevet.

Här är ett utdrag på brevet. Hela brevet kan du läsa i den här artikeln.

Här är ett utdrag på brevet. Hela brevet kan du läsa i den här artikeln.

Foto: Skärmdump på brevet

Taekwondo2023-09-01 20:22

”Till berörda nämnder i Skellefteå kommun.

Vi skriver till er för att vi tycker att föreningsliv och idrott är en viktig del av samhället som kan bjuda på en ökad livskvalitet och många bra erfarenheter. Vi anser att föreningslivet ska vara en trygg och utvecklande miljö för våra barn och unga där de möter vuxna de kan lita på och som är förebilder.

Vi som skriver detta brev har alla varit aktiva inom föreningen Soo shim som t.ex. utövare, föräldrar, elitidrottare, tränare och styrelsemedlemmar. Vissa av oss har även haft andra förtroendeuppdrag samt varit anställda i föreningen.

Även om vi har våra egna individuella erfarenheter och historier från åren i föreningen så är de också väldigt lika. De berättar alla om en förening där barn och unga farit illa, behandlats dåligt och fortfarande gör det. De berättar om en förening som, trots att problemen uppmärksammats många gånger, fortsatt blunda för dem och förneka att de ens existerar. En förening som gömt sig bakom medaljer och resultat år efter år.

Många av oss har under våra aktiva år försökt att förändra. Vi har varit en del av styrelsen, kontaktat styrelsen vid olika händelser, påtalat problem, bett om hjälp och sagt ifrån. Flera av oss har anmält till RF, kontaktat skola och kommun för att få till förändring. Trots detta har det fortsatt år efter år. Barn och unga far fortfarande illa i denna förening och vi anser att det måste få ett slut nu. Det räcker nu! Inte ett barn till, inte en ungdom till helt enkelt.

Vår gemensamma uppfattning är att föreningen således har haft många chanser att förändras till det bättre under åren, men att de aktivt gjort valet att inte ta tag i problemen. Istället har man som individ, när man påtalat ett problem blivit ifrågasatt, uthängd, kallad lögnare eller helt enkelt blivit utfryst.

Vad är det då vi upplevt i Soo shim? Våra erfarenheter som utsatta och/eller vittnen är från en icketillåtande miljö där kritik absolut inte var okej och där punkterna som följer blev en del av vardagen.

  • Tystnadskultur
  • Kränkningar 
  • Utnyttjande av personer i beroendeställning
  • Vikthets, även för barn
  • Kontrollerande beteende
  • Maktmissbruk
  • Övergrepp av alla olika slag

Alla dessa punkter som inte hör hemma i en sund föreningsmiljö.

Vi förstår att ärenden av detta slag är känsliga att hantera men genom att berätta våra erfarenheter hoppas vi göra skillnad så att inte fler barn och unga ska utsättas på det sätt som vi och de i vår närhet blivit utsatta. För en tryggare idrott och föreningsliv, tack.

Mvh 87 personer med erfarenhet från Soo Shim taekwondo”

Läs mer

Brevets avsändare Elin Wiklund säger att det finns en lista på de 87 namnen, men listan har inte skickats till kommunen och hon vill inte visa listan för Norran. Här kan du läsa mer om det. I den artikeln ställs också frågor till fritidsnämndens ordförande, Marie Bergslycka (V).

Norran har också pratat med Jonas Lundström, tf ordförande i Soo Shim, som bemöter kritiken i brevet. Här kan du läsa den intervjun.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!