Svårt OS-läge för svensk i cupfinal

Notera att denna artikel är från 2016

Den ende svenske ryttaren i hoppningens världscupfinal är i ett lurigt läge. Varken hans bästa häst, eller den han rider i Göteborg, får delta i OS. Att rida i OS vore en bonus för mig, säger Henrik von Eckermann.

I olympiska spel måste hästar ha samma nationalitet som sin ryttare. Det innebär i praktiken att exempelvis en svensk ryttare måste ha en häst som åtminstone delvis är svenskägd. Det ställer till det för Henrik von Eckermann.

Hans bästa häst, Cantinero, ägs av intressen i Qatar. Den är dessutom på väg tillbaka efter en skada, och tävlar därför inte heller i världscupfinalen i Göteborg. Där rider Henrik von Eckermann i stället hingsten Giljandro, som ägs av en ukrainare.

Kort planering

Von Eckermann tillhör toppryttaren Ludger Beerbaums stall i Tyskland, och kan inte själv styra vilka hästar han får tillgång till. Han började rida Giljandro i december. Nu är hästen till salu – men det är för sent att byta nationalitet inför OS, enligt reglerna.

– Mitt mål är alltid nästa tävling. Jag kan inte planera för månader framåt, eftersom jag inte vet om en häst försvinner i morgon, säger Henrik von Eckermann.

I världscupfinalen siktar den 34-årige Flyingeryttaren på att få vara med i alla fyra rundorna. Två tredjedelar av ryttarna får vara med sista dagen. Sedan får hälften av det ursprungliga startfältet rida sista rundan på annandag påsk. Von Eckermann bekymrar sig mest för fredagens inledande tidshoppning.

– Giljandro är inte den snabbaste, och för en sådan tidshoppning måste man egentligen ha lite mer erfarenhet än han har. Det är en lite speciell häst. Men den har ett otroligt hopp i sig, säger von Eckermann med eftertryck.

Äventyr i Bordeaux

Det speciella visade sig i världscuptävlingen i Bordeaux.

– Han stannade fem meter före ett hinder, vände sig om och sprang åt andra hållet.

Men ryttaren fick ordning på hästen igen, och ekipaget kom vidare.

– Han tog hindret från nästan stillastående, säger Henrik von Eckermann.

– Jag tror att det var en bildskärm som fick honom att reagera. Han är inte ”tittig” på hindren annars.

Nu är von Eckermann varnad och håller utkik. Men han kommer knappast att vinna världscupen. Sveriges representant pekar ut tre tyskar som favoriter: Christian Ahlmann, Marcus Ehning och Daniel Deusser.

Mer från Sport

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen