Pär Lindholm sänkte Kanada

Pär Lindholm gjorde båda målen när Tre Kronor besegrade Kanada med 2–0 i Karjalaturneringen. Foto: Jussi Nukari/TT

Det var de färska landslagsspelarna som klev fram när Tre Kronor besegrade Kanada med 2–0 i Karjalaturneringen. Målvaktsdebutanten Magnus Hellberg höll nollan, Pär Lindholm sköt två mål i sin tionde landskamp och backtalangen Rasmus Dahlin noterades för en assist i sin turneringsdebut.

Den 26-årige målvakten, som spelar i kinesiska KHL-laget Kunlun Red Star, tog 35 skott i sin landslagsdebut och räddade Tre Kronor framför allt i tredje perioden när han bombarderades av skott under fyra raka svenska utvisningar. Bland annat spelade Sverige tre mot fem i 1.45.

Hellberg hade det hett om öronen på andra sätt också. Han blev pååkt av Mason Raymond, som fick matchstraff, i andra perioden. Men Almtunaprodukten skakade av sig det och storspelade vidare.

Tvåmålsskytt

Skellefteå AIK:s center Pär Lindholm slog till två gånger i numerärt överläge och 2–0-målet, precis när svenskarna klarat av alla utvisningar i tredje perioden, avgjorde.

– Det var kul att få göra lite mål. Det är speciellt att göra mål i Tre Kronor. Det viktigaste var att laget vann och att man kan hjälpa laget, sade Lindholm som på sina tio landskamper har svarat för sex mål i landslagströjan.

Backtalangen Rasmus Dahlin gjorde debut i landslaget i våras i två landskamper mot Vitryssland, men gjorde nu sina första turneringslandskamper.

Det 17-åriga superlöftet från Frölunda har chansen att spela till sig en OS-plats med bra spel i den här turneringen, innan han i december – är det i alla fall tänkt – ska koncentrera sig på spel i junior-VM i Buffalo.

Dahlin visade direkt att han är mogen för de stora uppgifterna.

Junioren höll med största självförtroende i pucken, gjorde dragningar, slog bakom-ryggen-pass och gick in och markerade framför mål i Linden Vey när kanadensaren var för närgången mot Hellberg.

Kasta in handduken

Dahlin skulle egentligen inte ha någon roll i spelet i numerärt överläge, men när lagkaptenen Staffan Kronwall fick kasta in handduken minuterna före nedsläpp på grund av feberkänning blev det powerplay-spel också.

Och en assistpoäng.

Dahlin noterades för andraassisten då Skellefteåcentern Pär Lindholm styrde in 1–0 på Patrik Hersleys skott i numerärt överläge i slutet av andra perioden.

Målet kom först på det sjätte power play-försöket. Mot Tjeckien i torsdags briljerade svenskarna i numerärt överläge och gjorde tre mål i den spelformen.

Nu blev det bra till slut, men det var knackigt i början.

Sverige avslutar Karjalaturneringen mot Finland i morgon.

TT
/Norran

Mer från Sport

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen