Pär Lindholm sänkte Kanada

Pär Lindholm gjorde båda målen när Tre Kronor besegrade Kanada med 2–0 i Karjalaturneringen. Foto: Jussi Nukari/TT

Det var de färska landslagsspelarna som klev fram när Tre Kronor besegrade Kanada med 2–0 i Karjalaturneringen. Målvaktsdebutanten Magnus Hellberg höll nollan, Pär Lindholm sköt två mål i sin tionde landskamp och backtalangen Rasmus Dahlin noterades för en assist i sin turneringsdebut.

Den 26-årige målvakten, som spelar i kinesiska KHL-laget Kunlun Red Star, tog 35 skott i sin landslagsdebut och räddade Tre Kronor framför allt i tredje perioden när han bombarderades av skott under fyra raka svenska utvisningar. Bland annat spelade Sverige tre mot fem i 1.45.

Hellberg hade det hett om öronen på andra sätt också. Han blev pååkt av Mason Raymond, som fick matchstraff, i andra perioden. Men Almtunaprodukten skakade av sig det och storspelade vidare.

Tvåmålsskytt

Skellefteå AIK:s center Pär Lindholm slog till två gånger i numerärt överläge och 2–0-målet, precis när svenskarna klarat av alla utvisningar i tredje perioden, avgjorde.

– Det var kul att få göra lite mål. Det är speciellt att göra mål i Tre Kronor. Det viktigaste var att laget vann och att man kan hjälpa laget, sade Lindholm som på sina tio landskamper har svarat för sex mål i landslagströjan.

Backtalangen Rasmus Dahlin gjorde debut i landslaget i våras i två landskamper mot Vitryssland, men gjorde nu sina första turneringslandskamper.

Det 17-åriga superlöftet från Frölunda har chansen att spela till sig en OS-plats med bra spel i den här turneringen, innan han i december – är det i alla fall tänkt – ska koncentrera sig på spel i junior-VM i Buffalo.

Dahlin visade direkt att han är mogen för de stora uppgifterna.

Junioren höll med största självförtroende i pucken, gjorde dragningar, slog bakom-ryggen-pass och gick in och markerade framför mål i Linden Vey när kanadensaren var för närgången mot Hellberg.

Kasta in handduken

Dahlin skulle egentligen inte ha någon roll i spelet i numerärt överläge, men när lagkaptenen Staffan Kronwall fick kasta in handduken minuterna före nedsläpp på grund av feberkänning blev det powerplay-spel också.

Och en assistpoäng.

Dahlin noterades för andraassisten då Skellefteåcentern Pär Lindholm styrde in 1–0 på Patrik Hersleys skott i numerärt överläge i slutet av andra perioden.

Målet kom först på det sjätte power play-försöket. Mot Tjeckien i torsdags briljerade svenskarna i numerärt överläge och gjorde tre mål i den spelformen.

Nu blev det bra till slut, men det var knackigt i början.

Sverige avslutar Karjalaturneringen mot Finland i morgon.

TT
/Norran

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Sport

Artiklar från 24 februari 2018

Artiklar från 22 februari 2018

Artiklar från 21 februari 2018

Artiklar från 20 februari 2018

Artiklar från 18 februari 2018

Artiklar från 15 februari 2018

Artiklar från 14 februari 2018

Artiklar från 13 februari 2018

Artiklar från 12 februari 2018

Artiklar från 11 februari 2018

Artiklar från 10 februari 2018

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen