Kaptenen hoppas kaoset ger effekt

Notera att denna artikel är från 2016

När Skellefteå AIK:s lagkapten gör comeback mot HV71 kommer han, från och med i kväll, att räknas som en återfallsförbrytare: ”Det är det värsta av allt”, säger Jimmie Ericsson.

Den höga klubban i ansiktet på Linköpings Chad Billins gav Ericsson två matchers avstängning – ett beslut som varit väldigt omdiskuterat.

– Det som känns jobbigt är att jag får en avstängning för något som inte ska vara avstängning, det är något som borde vara två minuter, och då blir jag kallad för återfallsförbrytare. Det ordet klingar riktigt dåligt i mina öron.

Enligt Jimmie så gick fallet vidare till referensgruppen som bedömde att disciplinnämnden skulle få det på sitt bord.

– Väl där räcker det att disciplinnämnden anser att det är en tvåa så får man en match avstängning. Nu fick jag det plus en match eftersom de anser mig vara en återfallsförbrytare. Det känns väldigt märkligt.

Tala samma språk

DN har fått en hel del kritik för sina bedömningar den här säsongen. Jimmie tycker till viss del att kritiken är befogad men belyser problemet större än bara runt DN.

– Jag säger inte att disciplinnämnden gör ett strålande jobb, men de har regler att förhålla sig till, så de ska inte lastas för allt. Det jag istället eftersöker är att domare, situationsrum, DN och referensgrupp har samma regelbok och strävar efter samma sak och talar samma språk. Nu är alla instanserna i otakt med varandra.

Det viktigaste i allt detta är man vill lösa problemet.

Att det blivit hårdare domar har Jimmie inget emot – så länge DN bestraffar rätt saker på isen.

– Vi måste ha avstängningar på sånt som är avstängningar, inte på saker som är en tvåminutare och råkar ta upp mot ansiktet, det funkar inte. Ishockey är en kampsport och det kommer alltid hända smågrejer i stridens hetta.

Ser framåt

Det positiva med kaoset den senaste tiden, och att mycket av fokus i Hockeysverige hamnat på DN, är, enligt Ericsson, att det förhoppningsvis kommer ge en positiv effekt.

– Det viktigaste i allt detta är man vill lösa problemet och försöker göra saker för att lösa det. Så vi ser framåt och hoppas det blir tydligare och bättre.

Läs också: TV med Bert Robertsson som ger sin syn på disciplinnämnden och hur AIK blivit provocerade senaste tiden.

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Sport

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen