Iskall hjälm – AIK:s nya vapen mot sviterna av hjärnskakningar

Hjärnskakningar har utvecklats till en av ishockeyns stora problem. Skellefteå AIK är en av flera SHL-klubbar som nu provar en ny, bokstavligen cool, uppfinning, vars syfte är att minska sviterna av hjärnskakningarna.

Sport2016-11-19 09:30

Länge har läkarvetenskapen vetat om att hjärnan skyddas av en lägre kroppstemperatur. Denna kunskap har nu företaget Braincool tagit fasta på, och tillsammans med sex SHL-klubbar ska deras produkt Polar Cap användas och utvärderas.

Polar Cap kyler skalp och halsens blodkärl via cirkulerande kall vätska i en mössa med tillhörande halskrage.

– Tanken är att när sjukvårdsteamet bedömer att en spelare har fått hjärnskakning, då ska spelaren snabbt ut i sjukrummet, ta av hjälmen och ta på sig Polar Cap inom några minuter. Då kommer vi inom en halvtimme sänka kroppstemperaturen med minst två grader, berättar Bengt Furberg, läkare och styrelseledamot i Braincool.

Undersökningen ska pågå under två säsonger, och hur snart hjärnskakningsdrabbade spelare återvänder till spel ska studeras. Spelare från lag som använder hjälmen ska jämföras med spelare från lag som inte använder hjälmen. Och målet är tydligt.

– Vi hoppas att vi ska kunna visa att spelarna som använt Polar Cap kan återgå till spel snabbare, säger Furberg.

Det här är första gången som det görs en lång undersökning av effekterna.

– Det finns djurförsök som visar att om man får en hjärnskakning vid 39 grader så blir det värre symptom än vid 37 grader. Annars så vet vi inte svaret i dag.

Driva utvecklingen

Lagläkaren Karin Rundblad är den som kommer att jobba rent praktiskt med utvärderingen i Skellefteå AIK.

– Det känns jätteroligt, och det var en självklarhet att vi skulle vara med när vi fick möjligheten. Allt som kan bidra till spelarnas säkerhet, både före, under och efter, ska vi försöka driva utvecklingen framåt. Och hjärnskakningarna är ju ett område där vi behöver hitta alla möjligheter att behandla.

Hur tror du det kommer att gå att få killarna att ta på sig hjälmen?

– Jag tror inte att det blir något problem. Ändamålen helgar medlen. Det kommer säkert att bli någon liten bild som hamnar på Snapchat, men ingen vill ju få sviter efter en hjärnskakning, så det kommer att bli en stor uppslutning.

Känslorna är dock lite delade. I den bästa av världar, då hoppas Karin Rundblad att hon aldrig behöver ta fram hjälmen och tillhörande utrustning.

– Har vi den här, och inte behöver använda den, då är det jättebra. Men om vi behöver använda den, då är det ju ännu bättre att vi har den.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!