Historia: 30 år sedan Skellefteå Hockey slog Huddinge i allsvenska finalen

Notera att denna artikel är från 2016
Nya klubbmärket till säsongen 1985/86.

Den här veckan för 30 år sedan – då Sverige skakades av statsministermordet på Olof Palme – var Skellefteå Hockey mitt uppe i en rafflande matchserie mot Huddinge som gällde en plats i Elitserien. Efter att ha varit nere i division I lyckades Skellefteå ta snabbaste vägen tillbaka till högsta serien.

Efter tio säsonger i Elitserien åkte Skellefteå AIK ur högsta serien säsongen 1984/85. Detta efter en turbulent avslutning där huvudtränaren Tommy Andersson sparkades dagarna innan kvalserien skulle börja.

Första steget på vägen tillbaka var bildandet av en helt ny förening. Den 25 maj 1985 bildades Skellefteå HC. Anrika Skellefteå AIK fick ett nytt klubbmärke och första året hade man också en annan huvudfärg på sitt hemmaställ – de svarta tröjorna ersattes av vita.

Motiven till namnbytet var främst ekonomiska. Skellefteå behövde göra en storsatsning för att snabbt ta sig tillbaka till högsta serien.

Som ny tränare rekryterades Christer Abrahamsson som efter en lång karriär som målvakt i Leksand hade tränat Mora i två säsonger. Bland nyförvärven på spelarsidan fanns backprofilen Hannu Palmu som tidigare hade spelat sex säsonger i Skellefteå (1976-1983) och nu återvände efter två år i den finska ligan.

Gick fram som en ångvält

Säsongen inleddes med att Skellefteå Hockey gick fram som en ångvält i division I norra. Laget tog 35 poäng av 36 möjliga i grundserien och kvalificerade sig utan problem för allsvenskan efter jul. Bland resultaten kan nämnas 11–0 hemma mot CRIF, 15–0 hemma mot Kiruna AIF och 13–0 hemma mot IFK Kiruna. Det vittnar om hur överlägset SHC var i den här serien. Enda poängförlusten kom borta mot tabelltvåan Timrå (oavgjort 5–5).

Hemmaförlust i premiären

I allsvenskan sedan gällde det att placera sig bland de två främsta av åtta lag för att få spela allsvensk final om en direktplats till Elitserien.

Skellefteå Hockey var förhandsfavorit innan serien, men det började illa med premiärförlust hemma mot Troja med 2–3 sedan SHC tappat en ledning i sista perioden.

Nu repade Skellefteå mod redan i andra omgången då man bortaslog Frölunda och till slut stod man där som seriesegrare efter 14 omgångar med tämligen klar marginal.

Den interna poängligan i allsvenskan vann Claes Lindblom (9 mål+8 ass) före Mikael Granstedt (3+14).

Bröt på volley

I den allsvenska finalen väntade Huddinge i en matchserie i bäst av fem matcher. Skellefteå avgjorde nu i tre raka och vann med 3–0 i matcher, men det var klart tuffare än vad siffrorna visar.

Skellefteå inledde hemma och var då i underläge i slutminuten då man plockade ut målvakten och satsade på sex utespelare. Huddinge hade chansen att avgöra i tom kasse, men Skellefteås forward Jörgen Marklund satte upp klubban och stoppade pucken på volley. Sedan skickade Marklund iväg ett skott som letade sig in i Huddinges mål, vilket betydde 3–3 när matchklockan visade 19.18.

I förlängningen fälldes Huddinge av utvisningar. I power play avgjorde backen Göran Lindblom för Skellefteå när bara sju sekunder återstod av den första övertidsperioden.

Ny seger på övertid

Returen i Huddinge blev lika jämn och återigen var det oavgjort efter full tid. Den här gången avgjorde Mats Lundström för Skellefteå i förlängningen.

Skellefteå fick därmed chansen att avgöra matchserien på hemmaplan inför 6017 åskådare i Isstadion. Det gjorde man också – det blev seger 6–4 i den tredje matchen efter att Mats Lundström, Peter Lundmark, Ola Stenlund, Niklas Mannberg, Roland Stoltz och Thomas Hedin gjort målen.

5 mars 1986 var till Skellefteå tillbaka i högsta serien i ishockey – den här gången blev sejouren i division I/allsvenskan bara ettårig.

 

Mer från Sport

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen