SHL-spelare släpps tidigare till OS

Tre Kronor får loss sina OS-spelare från SHL i förtid innan ligan gör uppehåll i februari. Trots det kommer förbundskaptenen Rikard Grönborg och hans lag att få kortare förberedelsetid inför OS än favoriten Ryssland. Det är lite annorlunda, men det är som det är, säger VM-guldtränaren.

2017-08-16 15:09

Ryssland och Kanada började sina OS-förberedelser redan i förra veckan med en turnering i Sotji, men för Tre Kronor väntar de första landskamperna inför OS först i november med Karjalaturneringen.

Grönborg har två turneringar och totalt sex landskamper innan han tar ut OS-truppen den 15 januari nästa år.

Skillnaden är också stor de sista veckorna inför OS i sydkoreanska Pyeongchang där herrarnas hockeyturnering preliminärt startar den 14 februari (spelschemat är ännu inte klart).

Medan KHL stänger ned ligan den 28 januari så spelas den sista omgången i SHL innan OS-uppehållet först den 10 februari. Som det ser ut nu släpps OS-spelarna från SHL i förtid, den 7 februari, vilket gör att de skulle få ledigt från två SHL-omgångar.

- Vi åker den 7:e februari och kommer dit dagen efter. Det är vad som är sagt just nu, men jag vet inte om det är skrivet i sten, säger Grönborg som försöker få till en träningsmatch i Sydkorea innan OS-starten.

TT: Hur ser du på att Ryssland får över en veckas längre förberedelsetid?

- Jag fokuserar på vad vi gör och de förutsättningar vi har. Men visst, det är bara att konstatera att de får jobba ihop längre tid och gör man ett bra jobb under de veckorna så blir det ju ett bra resultat. Det gäller för oss att under kortare tid få ihop laget, säger Grönborg som direkt efter guldsuccén i VM fokuserade om med sikte på OS.

I OS är Ryssland klar favorit med ett koppel av stjärnor från KHL. Där finns dessutom fortfarande hopp om att Washingtons målspottare Alexander Ovetjkin ska komma loss, även om NHL sagt nej till deltagande. Där finns också en öppning för Nicklas Bäckström då Washingtons ägare Ted Leonsis tidigare sagt att han inte tänker stoppa sina stjärnor från OS-spel.

Men Rikard Grönborg har inget hopp om att "Bäckis" kommer till OS.

- Nej, det tror jag inte. Vi går efter de förutsättningar vi har och de som är tillgängliga. Inga spelare med NHL-kontrakt är aktuella, förutom de som är utlånade av sina NHL-klubbar till SHL.

Trots sämre förutsättningar känner Grönborg att Ryssland kan utmanas. Förra säsongen slog landslaget ett stjärnfyllt ryskt lag i Channel One Cup i Moskva.

- Jämför man vårt lag då med deras så visade vi att vi kan vinna med ett mindre namnkunnigt lag. Jag tror vi har en bra chans att göra något riktigt bra också med de förberedelser vi har.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!