Prahl: Sverige skapade sig respekt i Paris

Hur många svenska spelare skulle få plats i Didier Deschamps stjärnspäckade franska lag? Kanske Victor Nilsson Lindelöf, måhända Emil Forsberg. Svensk landslagsfotboll har haft framgångar genom ett kollektivt tänk. Därför får man inte stirra sig för blind på de individuella kvalitéerna, säger spionen Tom Prahl.

Mästartränaren från Halmstad och Malmö FF hade Janne Andersson som assisterande tränare en gång i tiden. Nu är det Andersson som är chef – och Prahl som står för insamlandet och sorteringen av underrättelser om förra sommarens EM-tvåa Frankrike.

Prahl gjorde uppenbarligen ett gediget grundarbete i höstas, när Sverige var nära en poäng men föll med 1-2 på Stade de France.

Samma Frankrike

Inför fredagens retur konstaterar Tom Prahl att det inte är så mycket nytt under solen. Förbundskaptenen Didier Deschamps Frankrike i november är i princip samma Frankrike drygt ett halvår senare.

Kanske med den skillnaden att fransmännen är mer på tå på Friends, varnade som de blev i Paris.

– Det är möjligt. Samtidigt har Frankrike spelat ganska lika i de matcher jag har sett, drivit sitt eget spel och inte haft så stort fokus på motståndet. Men det är klart att Sverige skapade sig respekt med sitt uppträdande i Paris.

Prahl har sett Frankrikes samtliga landskamper sedan i höstas. De flesta på plats, några på tv.

– Generellt sett har Frankrike ett mycket stort bollinnehav och vi kan räkna med att de kommer att ha bollen betydligt mer än vad Sverige kommer att ha. De är väldigt duktiga på att ta tillbaka bollen. Då blir de ofta ganska ”långa” och det gäller att hitta strategier för att straffa dem där.

– Matchöppningen kan vara en faktor vi ska vara observanta på. De är väldigt aggressiva och startar med hög press.

Imponerad av Deschamps

Trots att Deschamps har ett överflöd av internationella stjärnspelare är det hans förmåga att bygga ett framgångsrikt lag som imponerat mest på Prahl.

– Deschamps har fått ett gäng stjärnor att uppträda väldigt bra kollektivt, där man underordnar sig och löper för varandra. Och man är inte rädd om sitt eget skinn utan jobbar intensivt för laget.

– Men det finns inga hemligheter i fotboll. Det här handlar om att under 90 minuter göra saker och ting identiska under hela matchen. Hålla sitt eget spel, hålla koncentrationen vid liv. Det är Sveriges möjlighet och det kommer alltid att öppnas möjligheter för ett svenskt lag.

Mer från Sport

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen