Polen vidare till kvartsfinal

Gruppspelet är slut. Lagen har vilat. Schweiz och Polen möts i EM:s första åttondelsfinal - två lag som aldrig tidigare tagit sig vidare från gruppspelet, men som i årets mästerskap är obesegrade.

2016-06-25 20:46

Åttondelsfinalerna i EM har inletts, och den första matchen mellan Schweiz och Polen levererade underhållning, dramatik och drömmål.

Polen inledde piggast, för Schweiz del såg det inldeningsvis ut som att två fler vilodagar snarare gjort laget trött än utvilat.

I den 39:e minuten gav en av Polens många och snabba omställningar utdelning.

Kamil Grosicki tog sig fram på vänsterkanten och spelade fram till Jakub Blaszczykowski som hade gått om tid att placera in 1-0.

Schweiz bättre i andraMen i den andra halvleken var det Schweiz som skapade mest. Haris Seferovic sköt bollen i ribban, och de fasta situationerna var farliga varje gång.

Med åtta minuter kvar av ordinarie tid fick Schweiz hål på Polen, som inte släppte in något mål under gruppspelet. Ett inlägg gick ut till Xherdan Shaqiri som otroligt snyggt cykelsparkade in bollen via stolpen.

Kvitteringen innebar förlängning, där Schweiz var närmast att avgöra men där Lukasz Fabianski i Polens mål storspelade.

Xhaka missade straffI ett dramatiskt straffavgörande blev Granit Xhaka straffsumpare när han dundrade bollen långt utanför målburen.

- Han är besviken, men sådan är fotbollen. Jag tror att Granit är professionell och kan hantera det, sade Shaqiri enligt AFP.

Polen satte samtliga sina och är klart för kvartsfinal.

- Det var den svåraste matchen hittills. Schweizarna gjorde livet svårt för oss, sade Blaszczykowski, som satte en av straffarna.

- Jag är överlycklig. Det här var ett historiskt ögonblick för oss eftersom vi är topp åtta i Europa.

I kvartsfinalen väntar antingen Kroatien eller Portugal.