Utmanande att tävla så här tidigt

Snabb. Lovisa Holmgren vann över rutinerade Jennika Jennerfors i damklassen när Skellefteå MS arrangerade en rekordtidig folkracetävling på Klutmarksbanan. Foto: Adam Savonen.

Lovisa Holmgren bjöd på en riktig skräll under lördagen på Klutmarksbanan. Hon vann överraskande i damklassen i folkrace och besegrade Jennika Jennerfors efter vass körning i finalen. ”Känns fantastiskt kul”, tyckte vinnaren.

Lovisa fyller 18 år om tre veckor, men har varit redan hunnit skaffa sig en hel del rutin. Årets säsong blir hennes fjärde som folkraceförare, men ambitionen är högre.

– Går allt som jag har tänkt kommer jag att tävla i klassen 2150 i rallycross nästa år, avslöjar Lovisa.

Men i år ska hon utmana i damklassen, där hon kör sin första säsong. Och det började riktigt bra. I finalen blev den en fullträff för Lovisa, som ohotad kunde gå över mållinjen som vinnare.

– Jag trodde nästan inte att det var sant. Men det verkade som Jennika hade något fel på bilen eftersom hon var så mycket snabbare tidigare i dag.

Lovisa valde att gå in i alternativspåret redan under första varvet. Jennika Jennerfors tog alternativspåret på andra varvet.

– Det kändes ganska bra. Jag hade ju fått ett ganska stort försprång, så det var rätt att gå in direkt. Sedan kände jag att jag hade bra kontroll.

Jag har nött mycket på is.

Tuffa förutsättningar

Årets tävlingssäsong på Klutmarksbanan är rekordtidig. Även om det har varit varmare väder på slutet är det fortfarande nästan helt vitt sånär som på banan.

Det vintriga vädret bjöd de 21 förarna på en rejäl utmaning.

– Visst var det mer svårtkört. Framförallt var det betydligt svårare att styra, men banan var ändå helt okej.

Lovisa Holmgrens gode vän, Rasmus Grönlund, vann juniorklassen. Han tävlar sin tredje säsong och har också sikte på att köra rallycross i framtiden. Han trivdes bra på banan.

– Det är nog roligare att köra på sommaren när det är torrt.

Grönlund har annars haft en bra uppladdning.

– Jag har nött mycket på is. Det har nog säkert blivit 100 mils körning på is.

Träning

Vårvinterrejset ligger väldigt tidigt på säsongen. Faktum är att tävlingar så här tidigt inte har arrangerats på Klutmarksbanan sedan 1977.

– Då var det en tävling i rallycross. Men då var det en annorlunda bana. Efter det har det inte varit några tävlingar vid den här tiden, säger Kjell Dahlgren som var tävlingsledare då.

Syftet med att köra tävling vid den här tiden är att träna och förbereda sig. Skellefteå MS har ju ansökt om att arrangera rallycross och rallysprint som en del av SM–veckan.

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Sport

Artiklar från 4 februari 2018

Artiklar från 8 januari 2018

Artiklar från 19 december 2017

Artiklar från 11 december 2017

Artiklar från 26 november 2017

Artiklar från 24 november 2017

Artiklar från 29 oktober 2017

Artiklar från 3 oktober 2017

Artiklar från 28 september 2017

Artiklar från 18 september 2017

Artiklar från 17 september 2017

Artiklar från 16 september 2017

Artiklar från 15 september 2017

Artiklar från 14 september 2017

Artiklar från 13 september 2017

Artiklar från 4 september 2017

Artiklar från 3 september 2017

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen