Ska få nytänd skotergren att växa

Favoriten. Mattias Andersson leder i den tuffaste klassen i den nystartade grenen ovalbaneskoter. Sporten var stor på 70-talet med SnoPro Scandivavia växer och drömmen är att det ska få högre status och fler utövare. I helgen är det säsongsavslutning vid LJusvattnet. Foto: Adam Savonen.

Mattias Andersson siktar på att försvara sin Skandinaviska titel i skoter på ovalbana. Han hoppas få göra det på hemmaplan i ljusvattnet. Skoter på ovalbana har en häftig historia. ”Visst drömmer jag om att det här ska kunna få EM-status på sikt”, säger Mattias.

Skoter på ovalbana var en riktigt stor händelse en bit in på 70-talet i den här norra regionen. I slutet av 70-talet peakade sporten och lockade över stora stjärnor från USA.

– De kom under några år fram till säsongen 79/80. Sedan fortsatte det att vara tävlingar fram till i mitten på 80-talet.

Därefter dog sporten. Men den har ett fäste i USA och inte minst i Eagle River.

Flyttat hem

Skelleftekillen Chris Dahl flyttade till USA i början av 90-talet för att hålla med sporten. Varje år i Eagle River körs officiella VM och det genomförs inför uppåt 40-50 000 åskådare.

Han flyttade hem i början av november förra året och gläds åt att sporten fått nytt fotfäste.

– Det är en fantastisk sport, som har en häftig historia även här på hemmaplan. Många är nog ovetande om hur bra många härifrån var när sporten var stor under 70-talet.

Det har varit ett enormt intresse och sist var det runt 1500 åskådare.

Mattias Andersson har varit med och tävlat vid flera tillfällen i en av klasserna och noterat tre tredjeplatser. För tre år sedan fanns Mattias med i kulisserna när SnoPro Scandinavia startades med förhoppning att väcka liv i sporten i Sverige igen.

– Det har varit ett enormt intresse och sist var det runt 1500 åskådare när vi hade säsongsavslutning.

Amerikansk gäst

Precis som på 70-talet kommer det långväga gäster för att tävla. Wyman Friske är på plats på nytt. Han är på plats för andra året i rad och amerikanen, som fyller 60 år i år, älskar verkligen racingen.

– Det är en helt otroligt rolig hobby. För mig har det aldrig varit placeringarna, utan erfarenheten som lockar. Sedan gillar jag verkligen Sverige också. Jag har även varit här och jagat. Jag trivs verkligen i naturen.

Friske skulle egentligen bara ha varit med som stöd, men efter en olycklig axelskada för Markus Nyström kommer amerikanen att köra i hans ställe.

Mattias Andersson har titeln från i fjol i den tyngsta klassen. En titel han hoppas försvara.

– Det är tuff konkurrens. Jag vann första deltävlingen, men det lär bli hård konkurrens.

Peter Löfvenius blev tvåa och är den som närmast jagande bakom Andersson i sporten som på allvar kan vara på väg tillbaka.

– Sporten är otroligt kul på alla sätt. Vi siktar på att det ska bli både fler aktiva och även lite fler unga. Förhoppningsvis kan det här växa på lite sikt.

Mer från Sport

Artiklar från 27 april 2017

Artiklar från 26 april 2017

Artiklar från 25 april 2017

Artiklar från 15 april 2017

Artiklar från 9 april 2017

Artiklar från 7 april 2017

Artiklar från 2 april 2017

Artiklar från 1 april 2017

Artiklar från 31 mars 2017

Artiklar från 26 mars 2017

Artiklar från 24 mars 2017

Artiklar från 20 mars 2017

Artiklar från 14 mars 2017

Artiklar från 11 mars 2017

Artiklar från 9 mars 2017

Artiklar från 27 februari 2017

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen