Magda: ”Det var ett enkelt val”

Notera att denna artikel är från 2016
Magda Andersson under en deltävling i TouringCar under EM. Foto: TT Foto: Lennart Pettersson/TT.

Stortalangen Magda Andersson är den sista pusselbiten i Marklund Motorsports EM-satsning. Och 18-åringen är taggad för att ta klivet. ”Det är en utmaning som jag känner mig redo för”, slår hon fast.

När Bolidenteamet Marklund Motorsport satsar på rallycross-EM under säsongen 2017, då är det förarna Anton Marklund och Magda Andersson som sitter i varsin Volkswagen Polo RX i teamets färger.

Marklund, som närmast kommer från att ha kört VM för teamet under två säsonger, är bekant för många.

Andersson är ett nytt ansikte för betydligt fler. 18-åringen från Skåne debuterade internationellt 2012 och de två senaste åren varit med i toppen i TouringCar-klassen.

– Det här känns verkligen jättekul, säger hon om steget till Bolidenteamet.

– Det är ett team som har visat upp bra resultat de senaste åren och är ett väldigt trevligt team som jag har sett upp till. Sedan är Anton väldigt trevlig. Så det var ett enkelt val.

Flytten innebär också ett kliv upp till värstingklassen.

Jag ser mig inte som en kvinnlig förare. Jag ser mig som en förare.

– Det är en helt ny bil att lära sig. Jag har kört bakhjulsdrivet innan. Så det blir en ny utmaning. Men det är en utmaning som jag känner mig redo för.

Som nioåring började Magda Andersson köra karting – en bakgrund som hon har nytta av som förare på den stora rallycrosscenen.

– Jag är jämn och lugn ute på banan, och är bra på att ta rätt vägval. Jag har levt mycket på mina jämna resultat under de senaste säsongerna.

Uppmärksamhet

De blir långsamt fler, men fortfarande är det inte speciellt vanligt med en ung kvinna inom motorsportsvärlden. Så visst blir det ett visst fokus på att Magda är just kvinna.

– Det förekommer väl. Men jag ser mig inte som en kvinnlig förare. Jag ser mig som en förare. Bilen går inte 30 kilometer i timmen långsammare bara för att en tjej sitter i den. Vi har samma förutsättningar.

 

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Sport

Artiklar från 8 januari 2018

Artiklar från 19 december 2017

Artiklar från 11 december 2017

Artiklar från 26 november 2017

Artiklar från 24 november 2017

Artiklar från 29 oktober 2017

Artiklar från 3 oktober 2017

Artiklar från 28 september 2017

Artiklar från 18 september 2017

Artiklar från 17 september 2017

Artiklar från 16 september 2017

Artiklar från 15 september 2017

Artiklar från 14 september 2017

Artiklar från 13 september 2017

Artiklar från 4 september 2017

Artiklar från 3 september 2017

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen