Skellefteå AIK fick äntligen bryta förlustsviten

Detta är en krönika. Det betyder att innehållet är skribentens egen uppfattning. Notera att denna artikel är från 2016

Det här var ett rejält styrkebesked från Skellefteå AIK. Nu har jag svårt att se något annat scenario än att kampen om seriesegern är avgjord.

Förväntningarna på den här matchen var skyhöga. SHL:s två bästa lag den här säsongen skulle ge en fingervisning om vad som kan vänta i ett slutspel som är tio grundserieomgångar bort. Och den motsvarade alla förväntningar.

Redan när jag klev innanför portarna till Skellefteå Kraft Arena kändes det att det inte var någon vanlig match. Folk stod och trängdes i entrén och surret var högre än vad det brukar vara. Arenan var slutsåld och Frölundas supporterfalang ”Goa gubbar” hade chartrat ett helt flygplan för att fylla bortastå.

En bit innan nedsläpp körde klackarna igång och häll sedan igång under hela matchen. Ljudnivån var så hög att det var svårt att kommunicera uppe på pressläktaren. En mäktig stämning, speciellt för att vara grundseriematch, som höll i sig under i princip hela matchen. Och sedan stegrade under de sista fem minuterna när i princip hela hallen ställde sig upp för att hoppa och klappa.

Men det var inte bara publiken som höll slutspelsklass utan även spelet. Det var ruskigt bra fart från båda lagen och det blev dessutom en välspelad och jämn match där Skellefteå AIK till slut fick sin revansch. Och kunde bryta förlustsviten. Efter fem raka förluster mot Frölunda blev det till slut seger – och den kunde inte ha kommit lägligare. Efter att ha tampats med Frölunda om förstaplatsen i SHL har Skellefteå nu skaffat sig ett försprång på åtta poäng med tio omgångar kvar.

Den gamla klyschan ”det går fort i hockey” har förstås en viss sanning i sig men jag har väldigt svårt att se att Skellefteå tappar det här försprånget. Det ska till en rejäl kollaps för att det ska hända och jag ser i dagsläget inget som talar för det. Sen vem som vinner SM-guld är en helt annan sak.

Markus Svensson var återigen fenomenalt bra i målet och även om han fick bra hjälp av sina lagkamrater den här gången så stod för några direkt avgörande räddningar. Ta bara den sekvensen där han räddar ett friläge i den andra perioden och när Skellefteå vänder spelet direkt efteråt så gör Axel Holmström 3–1. Där kunde matchen ha tagit en annan vändning.

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Sport

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen