”Jag tror ödmjukt nog att Frölunda kör över Skellefteå”

Detta är en krönika. Det betyder att innehållet är skribentens egen uppfattning. Notera att denna artikel är från 2016

Som krönikör får du vara beredd att ta en elak kyss för din åsikt:

Jag tror ödmjukt nog att Frölunda kör över Skellefteå.

Va, vänta nu? Är han riktigt klok den där fiskrensande gubben frånvästkusten? Eller skriver han bara för att reta upp norrlänningar som spelar final för sjätte året i rad. Tja, döm själva men här är fem skäl som talar för regimskifte på hockeytronen.

1. Det glupska guldhungern.

Det är elva år sedan 031-fansen fick fira ett guld senast och den gången hette hjältarna exempelvis Henrik Lundqvist, Jonas Johnson och Tomi Kallio. Nu finns bara lillebror Joel Lundqvist kvar från guldgänget, men det har fyllts på med Jonas NHL-färdige son Andreas och det brinner en hunger i Frölundas spelare. Efter fem raka finaler kan det infinna sig en viss mättnad hos Skellefteå i den sjätte och här tror jag att motivationen kommer att slå erfarenheten.

2. Den vassare spetsen.

Visst, Skellefteå är riktigt spetsigt framåt men det är Frölunda som gör flest mål i landet. Det finns en blandning av lirare på väg mot NHL mixat med hårt jobbande lagspelare som Nicklas Lasu och Joel Lundqvist. Ryan Lasch och Artturi Lehkonen finns i topp av slutspelets poängliga, snäppet vassare än John Norman och Mattias Ritola.

3. Den hotande bredden.

Ett lag som kan göra åtta mål på Luleå i en avgörande semifinal skrämmer alla. Inklusive AIK från Skellefteå. När det dessutom är grovjobbare som Joey Crabb, Nicklas Lasu och Mats Rosseli Olsen som gång efter gång kliver fram så oroas säkert västerbottningarna än mer. Det finns ingen kedja som det går att slappna av emot, även om SAIK inte är långt efter i kvalitet.

4. Den skenande speeden.

Både Frölunda och Skellefteå vill spela hockey utan våldsinslag och kommer att bjuda på ruggigt underhållande matcher i överljudsfart. Men jag tror också att det finns ett aningen högre tempo hos Frölundas spelskickliga backar och högt checkande forwards som Mats Rosseli Olsen, Artturi Lehkonen och Nicklas Lasu.

5. Den dubbla publiken.

Det är ett jäkla tryck i en fullsatt och tight Skellefteå Kraft Arena och tifona från North Power håller oftast en ljuvlig fotbollsklass. Men det är förstås en ljudmässig skillnad på 5 801 personer och 12 044. Det blir fullt i Göteborg när Frölunda spelar sina första SM-finaler på tio säsonger och alla som nån gång upplevt Scandinavium på det viset glömmer det aldrig.

Publiken blir som en extra spelare, mot motståndare och domare och naturligtvis för den indianprydda spelarna. Hemmaplansfördel för SAIK? Glöm den för det är avgjort innan match sju ens är påtänkt.

TILL SIST: Det kommer att bli alldeles fantastiskt att se och uppleva den här matchserien. Hockeyfinalen vi har framför oss är den rättmätiga, den mellan ettan och tvåan i serien och jag sticker som sagt ut käften för en rejäl tackling.

Vad sägs om att Frölunda avgör redan i Skellefteå Kraft Arena under match fem?

Så får det bli.

JOHAN RYLANDER

Hockeykrönikör

Göteborgs-Posten

Mer från Sport

Artiklar från 15 september 2017

Artiklar från 21 augusti 2016

Artiklar från 15 augusti 2016

Artiklar från 10 augusti 2016

Artiklar från 9 augusti 2016

Artiklar från 16 april 2016

Artiklar från 6 februari 2016

Artiklar från 25 september 2015

Artiklar från 30 augusti 2015

Artiklar från 29 augusti 2015

Artiklar från 24 augusti 2015

Artiklar från 21 augusti 2015

Artiklar från 27 juli 2015

Artiklar från 28 juni 2015

Artiklar från 7 juni 2015

Artiklar från 6 juni 2015

Artiklar från 26 maj 2015

Artiklar från 24 maj 2015

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen