Bolts trippel en räddning

Detta är en krönika. Det betyder att innehållet är skribentens egen uppfattning. Notera att denna artikel är från 2015
Räddningen. Usains Bolts tre guld, 100 meter, 200 meter och korta stafetten, är en räddnimngv för friidrotten. Foto: Andy Wong.
Svensk talang 1 Diskuskastaren Daniel Ståhl. Foto: Jessica Gow/TT.
Svensk talang 2. Längdhopparen Khaddi Sagnia. Foto: Jessica Gow/TT.

Norrans Roger Lindström sammanfattar VM i friidrott. Hans självklara höjdare är Usain Bolts trippel. Men han ser också en ny generation svenska friidrottare som kan ge medaljer.

Att inte prata om dopning och friidrott är naturligtvis omöjligt. Eftersom friidrotten är så bra på att testa sina aktiva så visar de också att de vill ta tag i eländet. Samtidigt kommer nya fall hela tiden och det är naturligtvis en skam för en sport som verkligen handlar om klassiska kamper.

Det gäller att springa fortast, hoppa längst eller högst och kasta längst. Enkelt och lätt att förstå för alla.

Men om det finns fuskare så svärtas allting ned. Då känns det inte längre lika kul att hylla hjältarna.

En gepard

Därför känns det så oerhört befriande att Usain Bolt – som förmodligen är världens mest testade man – vann sina tre guldmedaljer. Bolt är urkraft – en gepard på jakt efter sitt byte. Den här gången var dessutom villebrådet en motståndare som redan åkt dit för dopning två gånger. Justin Gatlin borde egentligen ha varit bannlyst på livstid – men som klarat sig tack vare juridiska processer.

Ska friidrotten behålla sin trovärdighet måste reglerna bli så tydliga att den som ertappats med dopning två gånger aldrig mer får tävla.

När det gäller svensk friidrott är den inne i en genrerationsväxling. Men det finns talanger som redan i OS nästa år kan hamna på pallen – om de pallar trycket.

Men om det finns fuskare så svärtas allting ned. Då känns det inte längre lika kul att hylla hjältarna.

Här är de tre jag tror mest på. Tre atleter som alla slog personligt rekord eller årsbästa i sina respektive finaler

Angelica Bengtsson. En tjej som redan visat världsklass i stavhopp. Oerhört teknisk men behöver mer fart i ansatsen för att nå ändå högre.

Khaddi Sagnia. Längdhoppare som visade mental styrka i finalen. Har en oerhört grundkapacitet och där kan tekniken bli bättre.

Daniel Ståhl. Diskuskastare som är det mest lovande Sverige fått fram sedan Ricky Bruch dagar. Var faktiskt bara 45 cm från brons.

 

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Sport

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen