OS i Rio – ett minne för livet

Detta är en krönika. Det betyder att innehållet är skribentens egen uppfattning. Notera att denna artikel är från 2016

Två veckor i Rio de Janeiro är snart över. Förväntningarna innan resan var höga och upplevelsen på plats har inte gjort mig besviken. Tvärtom. Alla idrottsälskare borde någon gång få chansen att uppleva de olympiska spelen på plats och få var mitt inne i den underbara, röriga, galna idrottskarusellen som svetsar samman människor från hela världen och på bråkdelen av en sekund skapar både vinnare och förlorare.

Under detta OS har vi sett medaljfavoriter falla, samtidigt som nya stjärnor har fötts och medier världen över har rapporterat om hjältar och fiaskon. Om man nu kan kalla det fiasko när marginalerna på den här nivån är så oerhört små. Är det verkligen ett fiasko om en idrottsman, eller kvinna, trots tusentals träningstimmar och år av förberedelser inte lyckas få ut sin maximala kapacitet just den dagen då det är dags för tävling?

Självklart ska vi ställa krav på våra idrottsutövare. Ingen ska åka till OS som inte är väl förberedd och har en god chans att kunna prestera på allra högsta nivå, men vi får aldrig glömma att det är människor det handlar om och när det gäller idrott kan vad som helst hända.

Den sportsliga höjdpunkten under detta OS var att se fotbollsdamerna besegra Brasilien på ett näst intill fullsatt Maracana stadion. Stämningen på läktarna var fantastisk och som svensk trodde man knappt det var sant när Lisa Dahlkvist klev fram och satte den sista straffen. Tänk att en arena som rymmer 80 000 personer kan bli tyst på ett ögonblick.

Det som smärtade mest var att se Elin Johanssons besvikelse. Det går knappt att förstå hur mycket blod, svett och tårar som lett fram till denna dag. Elin var här för att ta medalj och sorgen efter misslyckandet var givetvis enorm.

Det är i alla fall glädjande att se att Elin inte låter sig knäckas av detta och alla som vet något om elitidrott vet också vilken fantastisk idrottskvinna Elin Johansson är, trots att OS blev en besvikelse. Ingen annan svensk taekwondoutövare har någonsin toppat världsrankingen eller lyckats ta sig till två OS, så i mina ögon är Johansson en vinnare – med eller utan medalj.

Alla som vet något om elitidrott vet också vilken fantastisk idrottskvinna Elin Johansson är, trots att OS blev en besvikelse.

Mer från Sport

Artiklar från 15 september 2017

Artiklar från 21 augusti 2016

Artiklar från 15 augusti 2016

Artiklar från 10 augusti 2016

Artiklar från 9 augusti 2016

Artiklar från 16 april 2016

Artiklar från 6 februari 2016

Artiklar från 25 september 2015

Artiklar från 30 augusti 2015

Artiklar från 29 augusti 2015

Artiklar från 24 augusti 2015

Artiklar från 21 augusti 2015

Artiklar från 27 juli 2015

Artiklar från 28 juni 2015

Artiklar från 7 juni 2015

Artiklar från 6 juni 2015

Artiklar från 26 maj 2015

Artiklar från 24 maj 2015

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen