Utan förvarning – Elins SOK-stöd blev indraget

Skellefteås olympier Elin Johansson står helt utan ekonomiskt stöd efter åtta år. ”Jag kan inte ens påverka beslutet”, säger hon.

I åtta år har Elin Johansson levt på stödet från Sveriges Olympiska Kommitté (SOK). Men helt plötsligt kom det inga pengar från SOK. Elin trodde att något var fel och ringde, mailade och sms:ade för att få ett svar varför inga pengar kom. Men hon fick inga svar.

– Det dröjde flera veckor innan jag fick ett kort mail. Där stod det att det berodde på att det har varit strul med teakwondoförbundet, säger en besviken Elin.

De senaste åren har det varit struligt i förbundet, bland annat så stängdes de svenska utövarna av från internationella tävlingar.

– Det är jättesorgligt att de drar in mitt stöd. De vet att jag satsar på detta under heltid och har gjort det sedan gymnasiet. Och att de sedan gör det utan en förvarning. Det känns inte som SOK ska kunna vara så oproffsiga. SOK ska ju stötta och ge oss aktiva bättre förutsättningar. Drar de in stödet så blir ju effekten den raka motsatsen.

Hon är riktigt upprörd över anledningen också.

– Jag kan ju inte ens påverka deras beslut.

Och att de sedan gör det utan en förvarning. Det känns inte som SOK ska kunna vara så oproffsiga.

Att hon borde ha stöd ser hon som en självklarhet.

– Jag har levererat resultat i alla år som jag har fått stödet. Jag går ut bara ett par månader efter OS och fortsatte ta mina medaljer. Det är inte så att jag direkt har dåligt samvete att jag fått stödet.

Nu står hon alltså utan ekonomiskt stöd som hon räknat med.

– Här står jag med mina vanliga utgifter som ska betalas, men jag är utan pengarna för att betala.

Hon har dock fixat ett deltidsjobb för att lösa utgifterna.

– Det skaffade jag redan i oktober då jag hade en känsla över att det skulle bli så här. Sedan måste jag ut och jaga sponsorer och det tar ju också tid. Det är ju jag som måste fixa pengarna och göra motprestationerna för att få sponsringen. Det finns ingen annan som kan göra det jobbet.

 

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Sport

Artiklar från 14 januari 2018

Artiklar från 13 januari 2018

Artiklar från 19 december 2017

Artiklar från 13 december 2017

Artiklar från 12 december 2017

Artiklar från 11 december 2017

Artiklar från 10 december 2017

Artiklar från 3 december 2017

Artiklar från 30 november 2017

Artiklar från 29 november 2017

Artiklar från 26 november 2017

Artiklar från 24 november 2017

Artiklar från 22 november 2017

Artiklar från 17 november 2017

Artiklar från 12 november 2017

Artiklar från 11 november 2017

Artiklar från 7 november 2017

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen