"Inte viktigast att vara bäst i stan"

Idag är det dags för det heta derbyt mellan Gamla Stan och Skellefteå IBK. Gamla Stans tränare Fabian Karlsten vill dock gärna titta längre bort än så.

1991 bildades Gamla Stan IBK. 26 år senare kommer de, om de inte totalhavererar i slutet av serien, för första gången vara bäst i stan. Naturligtvis viktigt för en förening. Men för en tränare med andra visioner inte lika spektakulärt.

– Jag tror mer att det är den gamla stommen som tycker det är viktigt. De har en annan agenda. För mig personligen är det viktigare att bygga något nytt, säger tränaren Fabian Karlstén som själv är en ”ur-Gamla Stanare”.

Pappa Peter är för alltid förknippad med Gamla Stan. En eldsjäl som arbetat stenhårt för att sätta Gamla Stan på innebandykartan. Fabian och storebror Rasmus har alltid var frontfigurer så länge de spelat och Fabien själv har ”tio säsonger tror jag” i a-laget och har bara representerat Gamla Stan så länge han har kunnat spela. Men Fabian ser bortom klubbmärket.

– Om man är intresserad av innebandy så inser man att division I är väldigt lågt. Det är svårt att locka publik och det är nästan lika mycket jobb att spela i ettan som allsvenskan. Målbilden för unga spelare i den här staden borde inte vara att bli bäst i stan, utan att spela elitinnebandy.

Förhoppningsvis i Skellefteå, naturligtvis.

– Det är kul att vara bäst i stan, det är inget snack om den saken. Men jag, Jocke (Nilsson) och Joel (Johansson) i IBK är ju lite av den nya generationen som ska leda utvecklingen. Det finns mycket gemensamt för klubbarna i den här stan.

För mig personligen är det viktigare att bygga något nytt.

Som liten grabb sprang han och såg elitserieinnebandy med Skellefteå IBK-mössa. Han tycker att det ska finnas ett bättre samarbete med alla klubbar, och han hoppas att kommun och företag ska hjälpa till. Han är besviken på den så kallade ”nya innebandyhallen”.

– Det var sagt att det skulle bli en innebandyhall. Golvet är till för innebandy, men nu är det mycket futsal som gäller. Jag är lite chockad. Vi har en ny hall, men vi har sämre träningstider än i fjol. Vi skulle spela våra hemmamatcher i den nya hallen, men fem av våra matcher, alltså hälften, har flyttats till Eddahallen. Det är märkligt. Det kallades ju en nya innebandyhallen, men det blev inte riktigt så.

Han har inget emot fotbollen.

– Nej, det är samma sak med fotbollen. Det borde satsas på dem också. Alla spelar inte hockey. Det är många som spelar fotboll och innebandy också, speciellt på ungdomsnivå.

Gamla Stan har fortfarande chansen att bli ett allsvenskt lag redan nästa år. Första hindret på vägen efter en kvalplats är just antagonisterna IBK. Ett hett fredagsderby väntar. Gamla Stan vann det senaste derbyt.

– Vi har alltid haft svårt för IBK. De är otroligt bra på att spela det spel de spelar. Jag säger rakt av att det är 50/50. Senast var de lite folk och gick på knäna då vi vände. Det var vi tacksamma för.

Två debutanter släpps fram i truppen, Bill Hedqvist, född -99, och Jonathan Mannberg, född -00. Sedan är frågan av tränare Karlstén ska ge sig själv chansen.

– Jag har funderat på det i två veckor nu. Det är speciellt att sätta in sig själv. Det blir både positiva och negativa kommentarer. Men jag har gjort tre inhopp och tre mål och brukar göra mål mot IBK, så det lutar åt att jag är ombytt i alla fall.

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Sport

Artiklar från 14 januari 2018

Artiklar från 13 januari 2018

Artiklar från 12 januari 2018

Artiklar från 7 januari 2018

Artiklar från 5 januari 2018

Artiklar från 4 januari 2018

Artiklar från 27 december 2017

Artiklar från 25 december 2017

Artiklar från 21 december 2017

Artiklar från 16 december 2017

Artiklar från 13 december 2017

Artiklar från 10 december 2017

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen