Öppet brev till IBK Dalen

Varför tog Dalen ut målvakten?

Jag får frågan av flera av mina spelare, den är fullt förståelig och synnerligen relevant. Men jag har inget svar.

Men låt oss backa bandet för att göra i alla fall själva sammanhanget begripligt. Jag tränar Skellefteå IBK:s pojkar födda 2007 och vi har den gångna helgen spelat Paradiscupen i Örnsköldsvik.

I lördagens andra match ställs vi mot IBF Dalen Södra. Kanske borde jag ana oråd redan före matchen när jag pratar med en av Dalens tränare. Han frågar om vår första match och är helt resultatfokuserad.

– Vi förlorade första matchen. Men nu ska vi bara vinna, deklarerar han bestämt.

– Okej, svarar jag. Själva är vi här för att först och främst ha roligt men även att lära oss och utvecklas.

I slutminuterna av matchen är vi i ledning med uddamålet. Dalen ligger i anfall och jag tycker att det känns som att de har många utespelare inne på planen. Jag får en chock när jag vänder blicken mot deras mål och upptäcker att de inte har någon målvakt. Dalen har toppat laget och plockat ut målvakten!

Detta är min sjätte säsong som innebandytränare för barn upp till tio år och jag har – dessbättre! – aldrig tidigare varit med om något liknande. Förhoppningsvis slipper vi vara med om det igen på den här nivån.

I mål räknat håller vi visserligen undan och vinner den aktuella matchen, men det här är ett vuxenbeteende som enligt min mening bara skapar förlorare. Jag kan inte låta bli att tänka på de stackare i Dalens lag, målvakten inte minst, som får finna sig i att sitta på bänken när matchen är som allra roligast att vara med i. Hur mår de egentligen?

Varför tog Dalen ut målvakten?

Vad som gör den sorgliga situationen ännu mer obegriplig är att vi spelar i en åldersklass som fortfarande inte har kommit upp i tillräckligt hög ålder att det spelas ett slutspel efter gruppspelet. Det vill säga, vårt cupspel består nu av att vi spelar några matcher mot olika motståndare och där inga resultat räknas eller publiceras. Så varför väljer Dalen att toppa laget när det inte ens finns någon mening med att erövra en eventuell poäng i en tabell som inte ens existerar?

När vi senare på kvällen kommer tillbaka till skolsalen där vi ska sova ekar frågan fortfarande i mitt huvud.

Jag får ingen ro och beger mig ut på IBK Dalens hemsida i jakt på svar, men de enda policys som finns publicerade där handlar om droger, trafik och jämställdhet. Däremot finns en vacker vision beskriven, Dalen ska vara en världsledande innebandyförening. Ett råd från mig till Dalen, i all välmening, är att välja en annan väg för att nå dit än att toppa band tioåringar och välja bort vissa barn. Jag förstår inte heller hur toppning bland tioåringar går ihop med det av Dalen beskrivna kärnvärdet utvecklande och orden vi vill utveckla både innebandyspelaren och människan.

Jag letar vidare på IBF Dalens hemsida och hittar där en rubrik om tränarmanual och spelarutbildningsplan. Tyvärr är den låst bakom medlemsvägg, så jag kommer inte åt att läsa vad som står där. Det stillar inte min nyfikenhet. Om Dalen förespråkar toppning bland tioåringar, hur motiveras det i så fall? Om Dalen inte förespråkar toppning bland tioåringar och det är tränare som agerat på helt eget bevåg i det fall jag beskrivit, hur kommer klubben att agera nu när dessa fakta är kända?

Varför tog Dalen ut målvakten?

Berätta gärna för mig vilket svar jag ska kommunicera till mina spelare.

Jonas Fahlman, tränare Skellefteå IBK pojkar 07

Nationell kursledare barn och ungdom Svenska Innebandyförbundet

SVAR DIREKT

Det är olyckligt när en enskild händelse beskrivs som toppning och att insändaren insinuerar att vi skulle förespråka toppning. IBK Dalen delar insändarens inställning till att toppning är något dåligt, vi tar kraftigt avstånd från toppning där spelare får mer speltid utifrån teknisk/fysisk utveckling och selektion av unga välutvecklade spelare. I det här fallet ser vi inte att det förekommit någon toppning.

Inom IBK Dalen arbetar vi för att minska fokus på kortsiktiga resultat för att istället fokusera på utvecklingsprocessen, huruvida det ska vara okej att i slutminuten ta ut en målvakt eller inte har tidigare inte diskuterats inom föreningen och är något vi ska diskutera framöver kopplat till att minska resultatfokus. Vi välkomnar att en diskussion kring det också kan starta i övriga innebandysverige.

Andreas Ågren

Barn- & Ungdomsutvecklare Sandåkerns SK, Umedalens IF & IBK Dalen

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Sport

Artiklar från 20 januari 2018

Artiklar från 19 januari 2018

Artiklar från 14 januari 2018

Artiklar från 13 januari 2018

Artiklar från 12 januari 2018

Artiklar från 7 januari 2018

Artiklar från 5 januari 2018

Artiklar från 4 januari 2018

Artiklar från 27 december 2017

Artiklar från 25 december 2017

Artiklar från 21 december 2017

Artiklar från 16 december 2017

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen