Carl Lindberg, adjungerad professor i finansmatematik, skulle börja spela back i ett ishockeylag och frågade sina lagkamrater om hur han skulle spela. När de inte hade någon teori om det, så började han räkna matematiskt på det.
– Huvudpoängen är hur man som back ska göra anfallarens bästa alternativ så dåligt som möjligt i snitt, säger Lindberg och fortsätter:
– Det kommer att bli baklängesmål, men sett över tusen likadana situationer, hur gör jag för att det ska bli så få mål som möjligt.
Studerade Lidström
Lindberg bestämde sig för att studera Nicklas Lidströms spelstil eftersom han flera gånger utsetts till bäste back i NHL.
– Jag kollade 30–40 matcher med honom och skrev upp 15–20 nyckelsituationer som karaktäriserar matcherna. Hur gör han jämfört med andra?
Han och doktoranden Jan Lennartsson kom fram till ett häpnadsväckande resultat.
– Lidström gjorde helt annorlunda jämfört med andra spelare. Och enligt våra beräkningar så spelade Nicklas optimalt, säger Lindberg.
Hade själv analyserat
Han och Lennartsson kontaktade Lidström och besökte honom i Västerås för att dela med sig av sina beräkningar.
– Vi trodde att han kanske gjorde det som sin naturliga spelstil. Men det visade sig att han också hade räknat ut att det här var den mest framgångsrika spelstilen. Han hade analyserat och tänkt på det statistiskt, vilket vi tyckte var väldigt imponerande.
Har du något exempel där han gjorde annorlunda?
– En anfallare dumpar pucken ner i sarghörnet. En back och en forward åker dit. Då är det standard att båda satsar på en tackling med full syra in i sargen. Ibland vinner forwarden pucken och har då en två mot en-situation. Vinner backen kan han bygga upp ett anfall. Men det är ju inte lika mycket värt. Lidström åkte fram och stötte bort pucken med klubban. Han stod alltid i balans och hamnade aldrig på isen så att forwarden kunde komma två mot en.
Lidström medförfattare
Eftersom grundidén till formeln för hur man är spelintelligent kom från Lidström så frågade Lindberg och Lennartsson om han ville vara med som medförfattate till den vetenskapliga artikeln. Och det tackade han ja till. Nu har trion publicerat artikeln på nätet.
Vad hoppas ni ska bli utfallet av det här?
– Det spelar ingen roll. Jag har haft så roligt när vi gjort det här. Jag har fått förståelse för hur de bästa tänker och spelar. Det går att använda formeln på andra sporter också. Jag kan till exempel inte se på fotboll på samma sätt längre. Till exempel kan jag nu förstå exakt varför Pirlo är så bra och jag misstänker starkt att han också räknat ut hur han statistiskt ska spela på bästa sätt.