Guld i JVM för Ebba Andersson

Supertalangen Ebba Andersson infriade alla förväntningar när hon klev in i JVM i längdskidor. 19-åringen från Sollefteå vann 5 kilometer fristil med klar marginal i Soldier Hollow utanför Park City i Utah, där OS-tävlingarna 2002 avgjordes.(TT)

2017-02-01 21:34

Ebba Anderssons seger i Soldier Hollow utanför Park City i Utah, där OS-tävlingarna 2002 avgjordes, var övertygande. Norska tvåan Marthe Mæhlum Johansen var nästan 14 sekunder efter och trean Marija Istomina, Ryssland, var slagen med drygt 15 sekunder.

Att det var hög höjd, runt 1 700 meter över havet, bekom inte Andersson.

- Det fungerade bra. Jag lade upp loppet lite annorlunda mot vad jag skulle ha gjort hemma. Planen var att gå ut mer kontrollerat och ha krafter kvar mot slutet, säger Andersson i telefon till TT.

Höll för trycketEbba Andersson tog två guld i JVM redan förra året, hade favorittryck på sig och bar lätt den bördan.

- Den press jag har är i så fall den jag själv har på mig, säger hon.

Ebba Andersson har hunnit mäta sina krafter med seniorer, vann bland annat Sverigepremiären i november trots två knäoperationer under försäsongen, och är högaktuell för VM i Lahtis senare i februari. Bland andra har Charlotte Kalla sagt att hon vill se henne i VM-truppen.

- Det skulle vara jätteskoj om jag skulle få chansen i VM. Men just nu vill jag bara njuta av den här dagen, säger hon.

- JVM har varit mitt stora mål hela säsongen och jag njuter verkligen av att vara här. Formen känns bra, kul att det är fler tävlingar under det här mästerskapet.

Rysk trippelEmma Ribom blev näst bästa svenska på 15:e plats. På fredag väntar skiathlon och sedan återstår stafetten för juniorerna i VM.

Herrarnas 10 kilometer fristil blev en mäktig rysk demonstration med alla medaljörer och även femte plats. Vladislav Vetjkanov vann. Jacob Nystedt blev bäste svensk på 13:e plats.