Kryss för Sverige mot Tyskland

Duell. Tysklands Carolin Simon mot Sveriges Elin Rubensson under måndagens EM-match mellan Sverige och Tyskland. Foto: Maja Suslin/TT.

Efter tio raka förluster bröt Sverige till slut Tysklands segersvit i mästerskapssammanhang - men utan att få vinna själva. EM-premiären mellan lagen slutade mållöst och oavgjort.

Efter tio raka nederlag, varav tre kommit efter förlängning, var Sverige nu redo att besegra Tyskland i ett mästerskap för första gången sedan 1995.

Blågult stod upp bra i matchinledningen. Tyskorna – som föryngrat laget en del sedan OS-finalen i fjol – såg mänskligare ut än på länge och tappade en hel del bollar mot den svenska pressen på mittplanen.

Den svenska defensiven var stabil genom den första halvleken, problemet var bara att Sverige sedan inte fyllde på med folk i anfallet och Lotta Schelin och Fridolina Rolfö blev ofta ensamma när bollarna spelades ner mot de offensiva hörnflaggorna. Dessutom präglades det svenska anfallsspelet av en hel del slarv och missade passningar.

Inhoppare glänste

Tyskland tvingades till ett byte redan i den 39:e minuten när anfallaren Svenja Huth skadade baksidan av ena låret. In kom i stället betydligt mer rutinerade Mandy Islacker.

Tyskorna tog över matchen allt mer och behöll även initiativet i början av den andra halvleken, vilket gjorde att avståndet mellan de blågula lagdelarna blev allt längre.

Inbytta Islacker var närmast av tyskorna att få bollen i mål. Först när hon ur ett skymt läge styrde ett inlägg från Carolin Simon strax utanför Hedvig Lindahls vänstra stolpe, och tio minuter från slutet volleyavslutade hon ett inlägg från Dzsenifer Marozsán strax över ribban.

Den svenska defensiven var stabil genom den första halvleken, problemet var bara att Sverige sedan inte fyllde på med folk i anfallet.

Schough skadad

Olivia Schough drabbades av en rejäl lårkaka tio minuter efter paus och tvingades byta med Elin Rubensson.

Sveriges kanske hetaste chans kom i den 71:a minuten när Stina Blackstenius, som bytte av Rolfö, sprang ifrån sin försvarare i en kontring på vänsterkanten, men lyckades inte med avslutet.

Tyskland bjöd på en rejäl anstormning mot slutet av matchen, men lyckades inte överlista Lindahl och det svenska försvaret.

Med delad poäng mellan förhandsfavoriterna är kampen om förstaplatsen i grupp B fortfarande helt öppen.

För Sverige fortsätter EM med match mot Ryssland, som tidigare under måndagen besegrade Italien, på fredag.

Emma Lukins/TT

Mer från Sport

Artiklar från 22 september 2017

Artiklar från 20 september 2017

Artiklar från 19 september 2017

Artiklar från 13 september 2017

Artiklar från 28 augusti 2017

Artiklar från 22 augusti 2017

Artiklar från 18 augusti 2017

Artiklar från 17 augusti 2017

Artiklar från 11 augusti 2017

Artiklar från 10 augusti 2017

Artiklar från 8 augusti 2017

Artiklar från 7 augusti 2017

Artiklar från 6 augusti 2017

Artiklar från 4 augusti 2017

Artiklar från 3 augusti 2017

Artiklar från 2 augusti 2017

Artiklar från 31 juli 2017

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen