Extra press sporrar Hellner

Att flera stora namn har lämnat det svenska skidlandslaget kan vara bra, anser Marcus Hellner. Ska man vara med i ett lag ska man vara hungrig och taggad. De som kommit in är ett jädrigt hungrigt gäng, säger han.

2015-10-28 11:01

Anders Södergren har lagt av och Johan Olsson och Daniel Richardsson satsar i första hand på långloppscupen den kommande skidsäsongen. Det innebär mer favoritskap och press på Calle Halfvarsson och Marcus Hellner.

- Jag har ofta känt press, att det är mig det hänger på, men det är inget som jag brytt mig om. Jag tycker press är sporrande och trivs i situationen att vara lite utsatt. Det får en att tagga till lite, säger Hellner till TT i samband med att han lanserade en egen kollektion med träningskläder.

Han tycker också att det är bättre att Olsson och Richardsson tar ett steg bort från landslaget när de inte har det riktiga suget längre.

- Det är ärligare mot både dem själva och mot landslaget. De som kommit in är väldigt taggade och det smittar av sig, säger Hellner, 29.

Tappat fart i sprintHan var inte riktigt nöjd med den förra säsongen som slutade med en individuell fjärdeplats på 15 kilometer och silver i stafetten vid VM i Falun. Nu väntar en mästerskapsfri säsong, då världscupen står i fokus. Då ska det formtoppas tre gånger - mot säsongsstarten i finländska Ruka, mot Tour de Ski runt jul och nyår och mot Tour de Canada som avslutar säsongen.

Hellner kommer inte att köra några sprinttävlingar förutom under tourerna.

- Det skulle vara om det började kännas riktigt bra där. Men jag börjar bli gammal och har tappat farten i sprint. Prologerna i sprint har alltid varit min svagaste punkt och nu har det blivit ännu svårare att ta sig vidare, inte ens sprintspecialisterna lyckas alltid.

Han har däremot börjat snegla allt mer åt femmilslopp.

- Tidigare har jag inte tänkt så mycket på femmilen, jag har känt att det inte passat mig så bra och när jag var yngre pallade jag inte distansen. Men jag fick en jäkla sporre i Holmenkollen i våras. Jag kände att kroppen höll väldigt bra, att jag behärskade det och var väldigt stark.

- Jag borde ha vunnit, men gjorde en dålig avslutning. Så femmilar sporrar, det kanske börjar vara någonting för mig.

Tror på HalfvarssonMed tanke på att förra säsongen gick väldigt mycket upp och ner har han svårt med att sätta mål inför vintern.

- Om jag ska vara nöjd är det pallplatser som gäller. På sikt vill jag vara med där uppe, det är målet.

Han tror dock inte på att han har chansen att vinna världscupen.

- Det är just det där med sprinten, att det kan vara svårt att få till dem.

Han tror däremot att landslagskollegan Calle Halfvarsson kan vara med och tampas om världscupsegern med Dario Cologna och Petter Northug.

- Han har varit stark i sommar. Kan han få ut det på skidorna i stället för rullskidorna tror jag att han kan vara med där uppe också.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!