Experterna: Sverige vinner VM-finalen

Ska det bli svenskt VM-guld i bandy måste Sverige besegra Ryssland för andra gången på några dagar. Senaste det hände på svensk mark var för 20 år sedan. Tur då att experterna bokstavligen är experter.

2017-02-05 08:11

Magnus Muhrén och Jonas Claesson var båda med och spelade den där mytomspunna turneringen i Västerås 1997, då landslaget slog Ryssland två gånger och dessutom gjorde det inför storpublik vart de än kom.

Nu jobbar de båda åt tv-bolaget Discovery Networks under bandy-VM och kan av helt egen erfarenhet veta vad som väntar.

- Spelar Sverige som de har gjort under den här veckan så kommer de vinna. Visst har försvarsspelet sett lite sådär ut, men det har även Rysslands gjort, säger Muhrén.

- Andreas Westh har nya spelare bredvid sig, och det har kanske inte fungerat klockrent. Man måste vara samstämmiga i sitt försvarsspel, men i och med att offensiven ser så bra ut så kommer Sverige vinna, säger Claesson.

Magnus Muhrén har vunnit fyra VM-guld, Jonas Claesson tre och lägger man även till Radiosporten expert Göran Rosendahl, som också spelade den där finalen 1997, så sitter experterna på sammanlagt elva VM-guld.

Just VM för 20 år sedan minns de med glädje.

- Det var så stort. Kungen invigde det, det var 6 500 på premiären i Vänersborg, det var 12 000 i spöregn på VM-finalen och det var mycket folk vart vi än kom. Men det var en annan tid då, det var innan de stora sporterna fick allt utrymme i medierna. Men att jag tycker det är för dåligt evenemang här i Sandviken är ingen hemlighet, säger Muhrén.

- Jag satt faktiskt och kollade på finalens första halvlek härom dagen, så jag minns en hel del från den matchen och den turneringen.

TT: Varför är det så svårt att vinna mot Ryssland två gånger på en vecka?

- Det är idrott på absoluta världsnivå mellan två jämna lag. Det blir lite slantsingling om vem som ska vinna. Och att då vinna två gånger i rad blir ju tufft.

Fotnot: VM-finalen från 1997 finns utlagd i sin helhet på SVT;s Öppet arkiv.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!