CL görs om - fler storlag får plats

Fler Champions League-platser till topplagen i de stora europeiska fotbollsligorna. Det blir verklighet från och med säsongen 2018-2019, meddelade Europeiska fotbollsförbundet Uefa på fredagen. De fyra högst rankade ligorna i Europa garanteras fyra platser i mästarturneringens gruppspel.(TT)

2016-08-26 14:44

De fyra högst rankade ligorna i Europa garanteras fyra platser i mästarturneringens gruppspel. I den nuvarande utformningen av Champions League har de tre topprankade ligorna - den spanska, engelska och tyska - tre gruppspelsplatser, dessutom får det lag som slutar fyra i respektive liga en kvalplats.

Den fjärderankade ligan, för närvarande den italienska, har i nuläget två direktplatser till Champions League.

Uefas tävlingsdirektör Giorgio Marchetti sade enligt nyhetsbyrån Reuters att det även i fortsättningen kommer att spelas kvalmatcher till Champions League, och att gruppspelet kommer att fortsätta att bestå av 32 lag. Fyra platser - i stället för fem som det är nu - ska sättas av för mästare från mindre ligor, till exempel allsvenskan, enligt Marchetti. Lagen från de mindre ligorna behöver spela kvalmatcher för att ta sig in i gruppspelet. Uefa skriver dock på sin webbplats att detaljerna för hur de övriga gruppspelsplatserna ska fördelas ska klargöras senare under året.

Dessutom meddelar Uefa att prispengarna i Champions League ska fördelas mer fördelaktigt för de lag som går långt i turneringen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!