Boork sågar mästarklubbens damsyn

Flera SHL-klubbar har beslutat sig för att satsa på damhockey - men de senaste säsongernas dominant Skellefteå nobbar av ekonomiska orsaker. Ett synsätt som Damkronornas förbundskapten Leif Boork sågar: Deras argument håller inte alls.

2014-10-30 12:07

Efter flera år med dåliga sportsliga resultat och klent intresse lyckades Damkronorna fixa både och i OS i Sotji.

Fjärdeplatsen var det bästa resultatet på flera år och framgångarna väckte ett stort intresse hemma.

Tränarprofilen Leif Boorks inträde i damlandslaget var en av anledningarna.

Flera etablerade herrklubbar satsar redan på damhockeyn och till den här säsongen har fler anslutit sig. Både Djurgården och Färjestad har startat damlag med ambitionen att ta sig upp till högsta serien riksserien och HV71 gör en nysatsning efter att ha åkt ur 2013.

"Helt felaktigt" De två senaste årens herrmästare Skellefteå nobbar dock. I en intervju med Sveriges Radio P4 Västerbotten tidigare i veckan anger klubbdirektören Pea Israelsson ekonomiska orsaker.

Ett argument som Leif Boork inte köper alls.

- Jag tycker det är ett helt felaktigt resonemang. En damverksamhet i dag i riksserien skulle man kunna göra för 2-2,5 miljoner kronor och att då säga att man inte har råd när man omsätter 120 miljoner kronor håller inte. Hela damsatsningen under ett år skulle kanske kosta lika mycket som en av deras spelare gör i herrlaget, säger han.

Pekar uppåt Skellefteås framgångar de senaste åren gör att klubben har ett eget kapital på 36,7 miljoner kronor.

- Jag är lite förvånad över att Skellefteå har den inställningen med tanke på hur framgångsrika de har varit. De har duktiga, balanserade och framåtblickande ledare. I dessa jämlikhetens tider så tror jag att det borde vara en smart grej att ha damhockey, det skulle bredda intresset och möjligheterna till sponsring just genom att lyfta fram jämlikhetsaspekten, säger Boork.

Han för fram regerande dammästaren Linköping och dess klubbdirektör Mike Helber som ett föredöme. Helber har länge jobbat för att öka damernas status inom ishockeyn.

Leif Boork reste på torsdagen med Damkronorna till Kanada för säsongens första turnering som startar nästa vecka. Han är ändå positiv över damhockeyns position för tillfället.

- Många pilar pekar uppåt, sakta men säkert. Det Linköping gör och det Djurgården, Färjestad och HV71 försöker göra är oerhört viktigt för damhockeyn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!